Οι γιορτές πλησιάζουν και οι ιδέες για το γιορτινό τραπέζι αρχίζουν να πέφτουν βροχή. Πέρα από το κυρίως πιάτο, εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα υπόλοιπα.
Οι Ιταλοί γείτονές μας, γνωστοί καλοφαγάδες και μοναδικοί γευσιγνώστες ολοκληρώνουν το γιορτινό γεύμα πάντα με τυριά. Η φράση "La bocca non è stracca se non sa di vacca", σε ελεύθερη μετάφραση: Αν δεν γευτεί τυρί το στόμα, το γεύμα δεν έχει ολοκληρωθεί, σχηματίζεται σε όλα τα ιταλικά χείλη, που ανυπομονούν για το επόμενο και προτελευταίο (πριν το γλυκό) πιάτο του γεύματος, που θα είναι μια πιατέλα γεμάτη από ποικιλία τυριών.
Eμείς όμως οι Έλληνες επειδή δεν είμαστε μόνο γευσιγνώστες αλλά είμαστε και εραστές του μπάρμπεκιου, το πάμε ένα βήμα παραπάνω, και «ρίχνουμε» τα τυριά πάνω στη σχάρα, απογειώνοντας άρωμα και γεύση.
Τα ιδανικά τυριά για ψήσιμο στη σχάρα είναι αυτά που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λιώνουν υπερβολικά. Με το ψήσιμο σκληραίνουν απ’ έξω δημιουργώντας μια λαχταριστή κρούστα, ενώ μέσα μένουν ζουμερά και νόστιμα.
Τα περισσότερα τυριά χρειάζεται να κοπούν σε φέτες πάχους 3-4 εκατοστών (με λίγες εξαιρέσεις), να αλειφθούν με ελαιόλαδο και να ψηθούν στο μπάρμπεκιου για τρία με τέσσερα λεπτά αντιστοίχως σε κάθε πλευρά. Μην ξεχνάτε να λαδώνετε πάντα τη σχάρα ή την πλάκα ψησίματος αλλά και να προθερμάνετε την ψησταριά.
Ελάτε να δούμε μαζί, τα πιο ιδανικά τυριά για ψήσιμο στο μπάρμπεκιου.
ΤΥΡΙ ΜΕΛΙΧΛΩΡΟ ΛΗΜΝΟΥ: Ένα ιδιαίτερο τυρί της Λήμνου που είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις φέτες σε μια καλά ζεσταμένη σχάρα ή σε σχαροτήγανο και ψήστε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το μελίχλωρο ζεστό, ιδανικά αμέσως μετά το ψήσιμο.
Tip
- Μπορείτε να συνοδέψετε το ψητό μελίχλωρο με μια σάλτσα, όπως αυτή με κυδώνια, ελαιόλαδο, μοσχάτο Λήμνου, πετιμέζι και βαλσαμικό ξίδι.
- Το τυρί σερβίρεται καλύτερα ζεστό, διατηρώντας την τραγανή εξωτερική κρούστα και την εσωτερική μαλακή υφή του.
ΤΥΡΙ ΧΑΛΟΥΜΙ: Ο βασιλιάς της σχάρας!!! Έχει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και γίνεται μαστιχωτό όταν ψηθεί.
- Προετοιμασία: Κόψτε το χαλούμι σε ομοιόμορφες φέτες πάχους περίπου 1-1,5 εκ. Περιχύστε τις φέτες με ελαιόλαδο και αλείψτε τις από όλες τις πλευρές με τα χέρια σας.
- Προαιρετική μαρινάδα: Μπορείτε να μαρινάρετε το χαλούμι για 30 λεπτά ή περισσότερο σε μείγμα ελαιολάδου, χυμό λεμονιού, σκόρδο και μυρωδικών για επιπλέον γεύση.
- Ψήσιμο: Προθερμάνετε τη σχάρα, τη μαντεμένια πλάκα ή το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Tip
- Ταιριάζει σε σαλάτες, σάντουιτς, ή ως κύριο πιάτο με λαχανικά.
ΤΥΡΙ ΤΑΛΑΓΑΝΙ: Διατηρεί το σχήμα του και δεν λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή και πλούσια γεύση.
- Προθερμάνετε τη σχάρα: Βάλτε τη σχάρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις φέτες ταλαγανιού στη σχάρα. Ψήστε για περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Tip
- Μην το παραψήσετε: Σκοπός είναι να ροδοκοκκινίσει και να πάρει γραμμές από τη σχάρα, όχι να λιώσει εντελώς.
- Σερβίρετε: Ταιριάζει τέλεια σκέτο με λίγο λεμόνι, αλλά μπορείτε επίσης να το απολαύσετε με μαρμελάδες ή να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες.
ΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ: Ένα τυρί ιδανικό για ψήσιμο, καθώς διατηρεί την ελαστική του υφή και δεν λιώνει στη σχάρα, αποκτώντας μια λαχταριστή, τραγανή κρούστα. Η προετοιμασία του είναι απλή και γρήγορη.
- Προετοιμάστε το τυρί: Αλείψτε ελαφρά τη φέτα τυριού με λίγο ελαιόλαδο. Αυτό βοηθά στην αποτροπή του κολλήματος και στην επίτευξη ομοιόμορφου ψησίματος.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε το τυρί απευθείας στη ζεστή, λαδωμένη πλάκα. Ψήστε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά και να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.
Tip
- Μεταφέρετε αμέσως το ψημένο τυρί σε ένα πιάτο. Περιχύστε το με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και αν θέλετε, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή ρίγανη.
- Σερβίρεται ζεστό, αμέσως μόλις βγει από τη φωτιά, ως ορεκτικό ή μεζές.
- Ψήσιμο: Ψήστε απευθείας στη σχάρα για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
Tip
- Τυλίξτε το μαστέλο σε αμπελόφυλλα, δένοντάς το με μαγειρικό σπάγκο. Αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο.
- Τοποθετήστε το στη σχάρα σε μέτρια φωτιά και ψήστε για 3-4 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς το μέχρι να μαλακώσει.
ΤΥΡΙ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΙΟΥ: Λόγω της σκληρότητας και της αλμυρής του γεύσης, είναι εξαιρετικό για τη σχάρα.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις φέτες του τυριού στην καυτή επιφάνεια και ψήστε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσει ελαφρώς.
Tip
- Σερβίρετέ το αμέσως, είτε μόνο του είτε με λαχανικά, όπως φέτες ντομάτας, κρεμμύδι, ή αγγινάρα τουρσί.
ΤΥΡΙ ΜΠΟΥΚΟΒΕΛΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Σκληρό και καπνιστό τυρί, είναι ιδανικό για ψήσιμο και μπορεί να ψηθεί με παρόμοιο τρόπο όπως άλλα τυριά για ψήσιμο, όπως το χαλούμι ή το μετσοβόνε.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις φέτες (1-2cm) σε μια καυτή σχάρα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρώς, χωρίς να λιώσουν εντελώς.
Tip
- Σερβίρετε αμέσως ζεστό, συνοδεύοντάς το με ούζο ή τσίπουρο, καθώς η πικάντικη γεύση του ταιριάζει εξαιρετικά.
Οι ιδέες για το γιορτινό τραπέζι μπορούν να είναι πολλές, γι' αυτό το μόνο που χρειάζεται να έχετε γύρω από το τραπέζι είναι όλους τους αγαπημένους σας.
Καλά μαγειρέματα και καλές γιορτές!!!