Share the story

Το κάπνισμα φαγητού είναι μια παραδοσιακή και γευστική μέθοδος παρασκευής τροφίμων που προσδίδει ιδιαίτερη γεύση αλλά και διατηρεί για καιρό το κρέας, το ψάρι και άλλα τρόφιμα που θέλεις να έχεις εύκαιρα στο κελάρι. Παρακάτω θα βρεις μερικά βοηθήματα, συμβουλές αλλά και τα πλέον απαραίτητα εργαλεία για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα στο κάπνισμα του φαγητού.

1. Επιλογή Ξύλου:

- Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα ξύλα καπνίσματος όπως καρυδιά, κερασιά, μήλο, οξιά κ.α.
- Απέφυγε κάρβουνα και ξύλα που περιέχουν χημικές ουσίες.
- Μπορείς να αναμείξεις διαφορετικά ξύλα για μια πολύπλοκη και πιο εκλεπτυσμένη γεύση.

2. Προετοιμασία Τροφίμων:

- Άφησε το κρέας, το λουκάνικο, το σολωμό ή άλλα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κάπνισμα. Το κάπνισμα γίνεται από θερμοκρασία δωματίου (περίπου 22 βαθμούς = 2 ώρες εκτός ψυγείου) και μέχρι να φτάσει εσωτερική θερμοκρασία 37 βαθμούς.
- Άρτυσε ή μαρινάρισε το φαγητό όπως εσύ το θέλεις.
- Εξοπλίσου με τα κατάλληλα εργαλεία καπνίσματος.

3. Ρυθμίσεις Ψησταριάς ή Καπνιστηρίου:

- Διατήρησε τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα (συνήθως 90-120°C).
- Χρησιμοποίησε θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία.

4. Χρόνος Καπνίσματος:

- Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του τροφίμου.
- Συνήθως, το κρέας χρειάζεται αρκετές ώρες για να είναι καλά καπνισμένο.

5. Η ροή του αέρα:

- Βεβαιώσου ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα στο καπνιστήριο.
- Χρησιμοποίησε εργαλεία για πρόσθετη υγρασία.
* Στο φούρνο μπορείς να τοποθετήσεις λίγο νερό με αλάτι σε μπολ για περισσότερη υγρασία.

6. Τελείωμα:

- Ελέγχεις αν το φαγητό έχει φτάσει στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
- Αφήνεις το φαγητό να ξεκουραστεί πριν το κόψεις.

7. Ασφάλεια:

- Βεβαιώσου ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί καλά και είναι ασφαλές προς κατανάλωση.
* Διάβασε εδώ για τον κατάλληλο βαθμό ψησίματος κρέατος.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σε βοηθήσουν να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα στο κάπνισμα φαγητού! Μείνε συντονισμένος για πιο στοχευμένες οδηγίες καπνίσματος σε σχέση με συγκεκριμένο είδος φαγητού σε άρθρα που θα ακολουθήσουν.

 

Photos credits/facebook.com/PitBossGrills