Share the story

Σας έχουν μείνει φαγητά από το χθεσινό μπάρμπεκιου και δεν θέλετε να τα πετάξετε; Πολύ καλά σκεφτήκατε γιατί πλέον στις δύσκολες εποχές που διανύουμε δεν χρειάζεται να πεταχτεί τίποτα στα σκουπίδια.

Αξιοποιήστε τα φαγητά της προηγούμενης μέρας και φτιάξτε μοναδικές συνταγές.

Το 2019 η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων άγγιξε τους 931.000.000 τόνους με το 61% αυτής της ποσότητας να αποδίδεται στα νοικοκυριά, το 26% στην εστίαση και το 13% στο λιανικό εμπόριο. Στην Ελλάδα η ετήσια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται στα 142 κιλά/ άτομο, ενώ μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν πετάει τρόφιμα

Οι συνταγές με ότι περίσσεψε, όπως κρέας, μακαρόνια κλπ είναι πεντανόστιμες και έξυπνες λύσεις για νόστιμα σνακ που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.

Το ψητό κρέας της προηγούμενης μέρας, μπορείτε να το κόψετε σε ψιλά κομματάκια, να το σοτάρετε για μερικά λεπτά σε ένα μαντεμένιο τηγάνι προσθέτοντας καρυκεύματα. Έτσι θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε είτε σαν γύρο μέσα σε πίτα, είτε μέσα σε σαλάτα μαζί με dressing vinaigrette. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε και το ψητό κοτόπουλο. Αφού ξεκοκκαλίσετε το κοτόπουλο και το τεμαχίσετε σε μικρά κομματάκια μπορείτε να το αναμείξετε με σάλτσα και λαχανικά και να το χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση σε σάντουιτς ή wraps.

Το κοτόπουλο αλλά και η γαλοπούλα μπορούν να γίνουν επίσης ένα γευστικό αρωματικό πιλάφι με κάρι ή μια χορταστική  σαλάτα με μήλο, κοτόπουλο, σταφίδες και μαϊντανό ή ακόμη και μια σαλάτα του Καίσαρα με λαχανίδα ή ρόκα.

Τα ρολά που έχουμε συντηρήσει στο ψυγείο μπορούν να πάρουν τη θέση των αλλαντικών σε νόστιμα σάντουιτς παρέα με τσάτνεϊ και λαχανικά από τις σαλάτες που έμειναν. Οι ψητές πατάτες μπορούν να ενισχύσουν πιάτα με αυγά, μια ωραία ιδέα είναι να μπουν σε ομελέτα. Γενικά, όλα τα λαχανικά, τα τυριά και τα αλλαντικά που έχουνε περισσέψει μπορούμε να τα βάλουμε με αυγά στον φούρνο και να φτιάξουμε ομελέτες ή φριτάτες, ακόμα και σουφλέ.

Τέλος, αν σας περισσέψουν μπιφτέκια, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, καθώς μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε για να φτιάξετε burgers. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κόψετε σε λωρίδες και να τα τοποθετήσετε σε σουβλακόπιτα μαζί με πατάτες, λαχανικά και σάλτσες της αρεσκείας σας.