Η μπριζόλα Wagyu δεν είναι απλώς ένα κομμάτι κρέας αλλά μια πραγματική εμπειρία πολυτέλειας που έχει λατρέψει ο κόσμος του μπάρμπεκιου.
Η πιο ακριβή μπριζόλα στον κόσμο: Wagyu
Αν σκοπεύετε να ψήσετε αυτόν τον "θησαυρό", πρέπει να ξέρετε ακριβώς πώς να τον χειριστείτε, γιατί διαφέρει από κάθε άλλη μπριζόλα. Ο όρος Wagyu που σημαίνει "Ιαπωνικό Βοοειδές" αναφέρεται σε συγκεκριμένες Iαπωνικές ράτσες. Η αυθεντική Wagyu προέρχεται από τέσσερις συγκεκριμένες ράτσες βοοειδών που εκτρέφονται στην Ιαπωνία. Η πιο γνωστή και εκείνη που εξάγεται ευρέως είναι η Japanese Black, η οποία είναι και η κυρίαρχη. Υπάρχουν επίσης η Japanese Brown που στις ΗΠΑ συχνά την αναφέρουν ως "Red Wagyu", καθώς και οι πιο σπάνιες Japanese Polled και Japanese Shorthorn.
Αυτό που την κάνει μοναδική είναι το Marbling το ενδομυϊκό της λίπος, η απίστευτη κατανομή λίπους μέσα στον μυ που μοιάζει με μάρμαρο.
Το λίπος της Wagyu έχει πολύ χαμηλό σημείο τήξης και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Γι' αυτό η μπριζόλα "λιώνει" στο στόμα δίνοντας μια απίστευτα πλούσια "βουτυρένια" γεύση και ένα μοναδικό άρωμα.
Γιατί η μπριζόλα Wagyu είναι τόσο ακριβή;
Η υψηλή τιμή της οφείλεται στην απαιτητική και δαπανηρή εκτροφή του ζώου, καθιστώντας την μια πραγματική επένδυση γεύσης.
Τα ζώα εκτρέφονται με μια ειδική διατροφή, η οποία συχνά περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας τροφές, όπως άχυρο ρυζιού και σιτηρά για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 30 μήνες ή περισσότερο), σε αντίθεση με τα συμβατικά βοοειδή που σφάζονται νωρίτερα. Τα βοοειδή ζουν σε ένα περιβάλλον χαμηλού στρες που είναι κρίσιμο για τη δημιουργία της μοναδικής υφής του λίπους. Ο περιορισμένος αριθμός τους και οι υψηλές απαιτήσεις φροντίδας αυξάνουν δραματικά το λειτουργικό κόστος. Ο χρόνος εκτροφής είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν των περισσότερων άλλων βοοειδών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη επένδυση σε τροφή, χώρο και φροντίδα.
Ο πιο σημαντικός κανόνας για τη Wagyu είναι: Μην την παραψήσετε, καθώς αν την ψήσετε πάνω από το Medium Rare το μοναδικό αυτό λίπος θα λιώσει υπερβολικά και θα χάσετε όλα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο ακριβή και ξεχωριστή.
Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
- Βγάλτε την μπριζόλα από το ψυγείο 45-60 λεπτά νωρίτερα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Μην χρησιμοποιήσετε καθόλου λάδι, αφού η Wagyu έχει ήδη άφθονο λίπος για να ψηθεί με τους δικούς της χυμούς.
- Χρησιμοποιήστε μόνο χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καρυκεύστέ τη λίγο πριν την τοποθέτηση στη σχάρα.
- Λόγω της έντονης λιπαρότητάς η Wagyu συχνά κόβεται σε λεπτές φέτες για να σερβιριστεί.
Πως να την ψήσετε σε ψησταριά κάρβουνου, υγραερίου και πέλλετ;
ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ: Φτιάξτε μια φωτιά δύο ζωνών και ξεκινήστε με Searing. Τοποθετήστε την μπριζόλα πάνω από τα καυτά κάρβουνα (άμεσο ψήσιμο) για μόλις 1 με 2 λεπτά ανά πλευρά. Στη συνέχεια, μετακινήστε την στη ζώνη του έμμεσου ψησίματος για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ: Προθερμάνετε τη σχάρα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε την μπριζόλα για 1,5 με 2 λεπτά ανά πλευρά στην πιο καυτή ζώνη και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία ή μετακινήστε τη σε ψυχρότερη ζώνη για την ολοκλήρωση του ψησίματος.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΠΕΛΛΕΤ: Για ψησταριά πέλλετ, η οποία συνδυάζει έλεγχο θερμοκρασίας και φυσικό άρωμα καπνού σας προτείνουμε το αντίστροφο ψήσιμο (Reverse Sear). Βάλτε την μπριζόλα στο "Smoke Setting" πολύ χαμηλή θερμοκρασία περίπου 80 βαθμούς Κελσίου. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου την αφαιρείτε, ανεβάζετε τη θερμοκρασία της ψησταριάς στο μέγιστο και την σφραγίζετε για 1 λεπτό ανά πλευρά, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλεια κρούστα.
Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, το κλειδί της επιτυχίας είναι η εσωτερική θερμοκρασία. Στοχεύστε στους 55 με 57 βαθμούς για τέλειο Medium Rare, καθώς σε αυτή τη θερμοκρασία το λίπος έχει λιώσει αρκετά ώστε να δώσει τη χαρακτηριστική βουτυρένια υφή, ενώ το κρέας παραμένει ζουμερό.
Ο χρυσός κανόνας στο μπάρμπεκιου: ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Αφού βγάλετε την μπριζόλα από τη φωτιά, αφήστε την να ξεκουραστεί σε ένα ξύλο κοπής για 5 με 10 λεπτά πριν την κόψετε. Με αυτόν τον τρόπο οι χυμοί θα αναδιανεμηθούν σε όλο το κρέας, εξασφαλίζοντας μέγιστη τρυφερότητα.
Η μπριζόλα Wagyu δεν είναι απλώς ένα φαγητό είναι μια γαστρονομική εμπειρία που απαιτεί φροντίδα και τεχνική.
Είτε προτιμάτε τον αυθεντικό καπνό των κάρβουνων, είτε τη σταθερότητα της ψησταριάς πέλλετ, ο χρυσός κανόνας παραμένει: ψήσιμο "Medium Rare" και ξεκούραση τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να αναδιανεμηθούν οι χυμοί.
Με αυτά τα δύο μυστικά, θα αγγίξετε την κορυφή της γεύσης μια τρυφερή, πλούσια και αξεπέραστη εμπειρία Wagyu. Ήρθε η στιγμή να συνδυάσετε τεχνική και πάθος και να ζήσετε την απόλυτη τελειότητα στο πιάτο σας.
Πηγές: WIKIPEDIA