Share the story

Επενδύσατε σε ένα μαγειρικό σκεύος, το οποίο με την κατάλληλη φροντίδα θα σας χαρίσει ατελείωτες γευστικές εμπειρίες για όλη σας την ζωή!

Που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Χρησιμοποιήστε το μαντεμένιο σκεύος σας σε οποιαδήποτε εστία μαγειρέματος: κεραμική, γκαζιού, επαγωγική, εξωτερική ψησταριά ή σχάρα ή ακόμα και επάνω στη φωτιά από κάρβουνα ή το τζάκι.

Η φροντίδα του νέου σας σκεύους

Κατά την παραλαβή του νέου σας σκεύους, ενδέχεται και είναι απόλυτα φυσιολογικό να εντοπίσετε κάποιο μικρό στίγμα, «ατέλεια» ή ίχνη επιφανειακής οξείδωσης σε αυτό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την μεταφορά ή την αποθήκευση του σκεύους και τις συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία, ζέστη κ.ά) έφυγε η αρχική προσωρινή επικάλυψη λαδιού του εργοστασίου (αρχικό προσωρινό seasoning), γεγονός το οποίο δεν επιφέρει καμία επίπτωση στην ποιότητα του μαντεμιού ή στις θερμαντικές του ικανότητες. Mε το δικό σας seasoning και τη χρήση το σκεύος θα αποκτήσει και πάλι την όψη του σαν να βγήκε από το εργοστάσιο πριν λίγα λεπτά.

Seasoning: Τι είναι και πως να κάνετε;

Πρώτη Χρήση: Αγοράζοντας ένα νέο μαντεμένιο σκεύος πρέπει να κάνετε ένα αρχικό seasoning: Αφού το πλύνετε και το στεγνώσετε με μια πετσέτα, αλοίφετε όλο το σκεύος με λάδι (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, αλλά όχι ελαιόλαδο).

Έπειτα το τοποθετείτε ανάποδα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα. Αφήστε να κρυώσει και επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί για να επιτύχετε την κλασική μαύρη όψη πατίνας. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να κάνετε seasoning το μαντεμένιο σας σκεύος στο φούρνο μερικές φορές το χρόνο .

Πως να διατηρήσετε για πολλά χρόνια το σκεύος;

Να θυμάστε ότι, όσο ταλαιπωρημένο και να φαίνεται ένα μαντεμένιο σκεύος, μπορεί να γίνει σαν καινούργιο εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φροντίδα. Τα μαντεμένια σκεύη βελτιώνονται με την χρήση. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε, τόσο πιο αντικολλητικά γίνονται. Ορισμένα είδη μαγειρέματος μπορεί να αφαιρέσουν λίγο seasoning, όπως το μαγείρεμα όξινων τροφίμων, η υπερβολική θερμότητα, ή το τρίψιμο με λειαντικά εργαλεία ή μεταλλικά σφουγγάρια καθαρισμού. Μετά από κάθε χρήση το καθαρίζετε ελαφρά με ένα σφουγγάρι και αφού το στεγνώσετε με πετσέτα περνάτε μία λεπτή στρώση μαγειρικού λαδιού και το αποθηκεύετε στο χώρο του, ιδανικά μέρος χωρίς πολλή υγρασία.

Εαν παρατηρήσετε στο σκεύος σας ίχνη επιφανειακής οξείδωσης (κατά τη παραλαβή του ή μετά την αποθήκευση) αυτό δείχνει οτι χρειάζεται seasoning. 

Σε περίπτωση οξείδωσης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Τρίψτε: Τρίψτε την πάσχουσα επιφάνεια, χρησιμοποιώντας συρμάτινο σφουγγάρι καθαρισμού σκευών, ζεστό νερό και σαπούνι. Εφόσον θα κάνετε re-seasoning στο σκεύος σας, τρίψτε άφοβα με όλη σας τη δύναμη, μέχρι να φύγει κάθε ίχνος οξείδωσης.
  2. Λαδώστε: Εφαρμόστε ένα πολύ λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα μαγειρικού λαδιού σε ολόκληρο το σκεύος (μέσα και έξω). Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα λαδιού, γιατί μπορεί το σκεύος να αποκτήσει κολλώδη υφή.
  3. Ψήστε: Τοποθετήστε ανάποδα το σκεύος στην επάνω σχάρα του φούρνου και αλουμινόχαρτο στην κάτω σχάρα σε περίπτωση που στάξει το σκεύος. Ψήστε το σκεύος στους 200-260°C για μία ώρα. Αφήστε να κρυώσει και επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Μαντεμένια Σκεύη: Η κατασκευή τους

  • Καλούπια: Η κατασκευή ενός προϊόντος ξεκινά με τη δημιουργία του καλουπιού (μήτρα άμμου). Ενδέχεται και είναι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτό να υπάρχει κάποιο μικρό επιφανειακό στίγμα.
  • Τήξη: Ο λιωμένος χυτοσίδηρος χύνεται στο καλούπι και το σκεύος αποκτά την αρχική, πρωτογενή του μορφή.
  • Διαχωρισμός: Τώρα το σκεύος έχει αποκτήσει τη μορφή του και είναι έτοιμο να διαχωριστεί από το καλούπι του.
  • Αφαίρεση άμμου: Έπειτα ακολουθεί η αφαίρεση κάθε ίχνους άμμου από το σκεύος που μπορεί να έχει παραμείνει από το προηγούμενο στάδιο.
  • Λείανση: Η διαδικασία κατασκευής για τα μη επισμαλτωμένα μαντεμένια σκεύη τελειώνει με την λείανση, η οποία εξαλείφει ίχνη από σβώλους ή εξογκώματα και γίνεται το αρχικό προσωρινό seasoning στο εργοστάσιο.
  • Σμάλτο: Για τα μαντεμένια σκεύη που είναι επισμαλτωμένα το ακατέργαστο προϊόν περνά από ειδικό θάλαμο, για να προετοιμαστεί να δεχτεί το σμάλτο. Σε διαδοχικά στάδια οι εσωτερικές και οι εξωτερικές επιφάνειες του σκεύους επισμαλτώνονται σε 2 ή 3 στρώσεις, ανάλογα με το χρώμα και στη συνέχεια υαλοποιούνται σε θερμοκρασία περίπου 800° C.