Share the story

Διαλέξατε λοιπόν την καλύτερη μπριζόλα από το κρεοπωλείο, την καρυκεύσατε καλά, την έχετε προετοιμάσει για τη σχάρα και στη συνέχεια την ψήσατε σε medium rare. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα; ΟΧΙ ακριβώς. Υπάρχει ένα ακόμη μυστικό που θα σας αποκαλύψουμε αμέσως.

Η μπριζόλα πρέπει να ξεκουραστεί για περίπου 5 με 7 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Η τέλεια μπριζόλα είναι μια ζουμερή μπριζόλα.

Όταν μαγειρεύετε μπριζόλα σε υψηλή θερμοκρασία, θερμαίνετε τις μυϊκές ίνες και τις πρωτεΐνες του κρέατος. Όσο περισσότερο μαγειρεύεται το κρέας, τόσο πιο σταθερές γίνονται οι πρωτεΐνες. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως τρυπάμε ένα κομμάτι κρέας με την λαβίδα ή τα δάχτυλά μας για να μετρήσουμε πόσο ψημένο είναι. Καθώς οι ίνες πήζουν, θα σπρώξουν τους χυμούς του κρέατος προς το κέντρο της κοπής. Αν κόψατε το κομμάτι του κρέατος αμέσως μετά το μαγείρεμα, θα χυθεί όλη η υγρασία στο κέντρο και η μπριζόλα θα γίνει σκληρή.

Ωστόσο, όταν την αφήσετε να ξεκουραστεί μετά το μαγείρεμα, η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά και οι χυμοί θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να απορροφηθούν από τις ίνες. Πως γίνεται αυτό;

  1. Οι συσταλμένες μυϊκές πρωτεΐνες αρχίζουν να χαλαρώνουν καθώς η θερμοκρασία πέφτει.
  2. Υπάρχει λιγότερη πίεση στο κέντρο της μπριζόλας, επιτρέποντας στην υγρασία να ανακατανεμηθεί από το κέντρο έως τις εξωτερικές άκρες. Όταν έρθει η ώρα να κόψετε σε φέτες το κρέας θα είναι ζουμερό και άκρως απολαυστικό.
  3. Η δική μας συμβουλή για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτί κρεοπωλείου και να την "παγιδεύσετε" σε περισσότερη θερμοκρασία.

Για να δώσετε στη μπριζόλα σας τη σωστή ξεκούραση που χρειάζεται, ακολουθήστε τα βήματα:

  1. Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα, βγάζετε το κρέας από τη φωτιά, τον φούρνο ή την σχάρα.
  2. Μεταφέρετε το κρέας σας σε ένα ζεστό πιάτο. Ιδανικά χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής.
  3. Τυλίξτε τη με χαρτί κρεοπωλείου για να διατηρήσετε την θερμότητα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται να ξεκουραστεί μια λεπτή και πόσο μια παχιά μπριζόλα;

  • Για μια λεπτή μπριζόλα, 5 έως 7' πρέπει να ειναι το ελάχιστο, αν βιάζεστε.
  • Για μια παχιά μπριζόλα αναμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά.

Αν σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μας, μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας φωτογραφίες, συνταγές και τέλεια ψησίματα.