Share the story

Φανταστείτε έναν κόσμο μαγειρικής πέρα από την κουζίνα. Ένας κόσμος, όπου μπορείτε να ψήσετε και να καπνίσετε κρέατα, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά με ευκολία, στο μπαλκόνι ή στην πίσω αυλή του σπιτιού σας.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το μπάρμπεκιου έχει εξελιχθεί από μια απλή μέθοδο μαγειρέματος, σε τρόπο ζωής. Υπάρχουν διαγωνισμοί και φεστιβάλ μπάρμπεκιου, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές. Οι άνθρωποι συνδέουν πλέον τη μυρωδιά του καπνού, με τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Γιατί αγαπάμε όμως τόσο πολύ το μπάρμπεκιου και το καπνιστό φαγητό; Πρέπει να υπάρχουν μερικοί λόγοι, σωστά; Σκεφτείτέ το.

Η μυρωδιά του καπνού, η γεύση του ξύλου, ακόμα και ο τρόπος που μυρίζει ο χώρος μας κατά την διάρκεια του ψησίματος είναι μερικοί από αυτούς. Ας δούμε όμως ο όρος "κάπνισμα", τί σημαίνει για το φαγητό μας. Το κάπνισμα δίνει ένταση και γεύση, όπως ακριβώς μία σάλτσα στο φαγητό σας!

Στο μπάρμπεκιου μπορούμε να κάνουμε "κρύο κάπνισμα" ή "ζεστό κάπνισμα" του φαγητού που έχουμε επιλέξει.

Η τεχνική του κρύου καπνίσματος προτείνεται για λαχανικά, ψάρι, ξηρούς καρπούς, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και τυροκομικά είδη. Χρησιμοποιείται στα φαγητά που θέλουμε να δώσουμε μια καπνιστή γεύση χωρίς ταυτόχρονα να τα ψήνουμε ή να μαγειρεύουμε. Για να πετύχουμε κρύο κάπνισμα στην ψησταριά μας είναι απαραίτητα τα κατάλληλα εργαλεία όπως ένα κουτί καπνίσματος και πέλλετ φαγητού. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες ή ακόμα και όλη την μέρα, εξαρτάται από το φαγητό που θέλουμε να καπνίσουμε.

Το "ζεστό κάπνισμα" το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι! Είναι η αγαπημένη συνήθεια του ψησίματος, κατά την οποία ψήνουμε το κρέας, έχοντας ορίσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Αν δεν διαθέτουμε ψησταριά πέλλετ που καπνίζει αυτόματα το φαγητό μας, απαραίτητα είναι τα εργαλεία που προαναφέραμε, κουτί καπνίσματος και πέλλετ φαγητού ή τσιπς ξύλου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ψησταριές κάρβουνου και υγραερίου.

Για να πετύχουμε το τέλειο κάπνισμα θα πρέπει να φροντίσουμε η θερμοκρασία καπνίσματος να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα από 75°C μέχρι 100°C. Επίσης, καλό θα είναι να προτιμήσετε το έμμεσο ψήσιμο ώστε το φαγητό να έχει όλο τον χρόνο να μαγειρευτεί αργά και να εμποτιστεί με τον καπνό από τα πέλλετ. Επίσης σημαντικό είναι να διαλέξουμε το σωστό άρωμα πέλλετ που θα συνοδεύσει το φαγητό μας. Για παράδειγμα φρούτα όπως το ξύλο κερασιού ή μήλου, σας επιτρέπουν να πετύχετε γλυκιά γεύση στο φαγητό ενώ τα πιο τολμηρά αρώματα όπως το hickory και το whiskey της Pit Boss, δίνουν μια πιο ισχυρή και πικάντικη καπνιστή γεύση.

Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό άρωμα ξύλου που θα χρησιμοποιήσετε, όπως ακριβώς θα κάνατε με την σάλτσα στο φαγητό σας. Οι δοκιμές και οι πειραματισμοί θα σας οδηγήσουν στο τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!