Share the story

Παρά τη μάλλον περίεργη φήμη, όλες οι ποικιλίες θαλασσινών, από οστρακοειδή έως ευαίσθητα, λεπτά φιλέτα πέστροφας, μπορούν να ψηθούν με επιτυχία. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε ποια τεχνική ταιριάζει καλύτερα σε κάθε τύπο. Μάθετε πώς να μαγειρεύετε ψάρια και θαλασσινά στη ψησταριά σας για ένα υγιεινό γεύμα με καπνιστή γεύση που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες για να αποφύγετε μια γαστρονομική καταστροφή στο τραπέζι. Αφού επιλέξετε το σωστό ψάρι και λευκό κρασί ή μπύρα για να το συνδυάσετε, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να το μαρινάρετε και πώς να το μεταχειριστείτε πριν το τοποθετήσετε στη ζεστή σχάρα. Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να το κάνετε χωρίς λάθη και να χαρίσετε στους αγαπημένους σας ένα τέλειο γεύμα.

1) Επιλέξτε τον σωστό τρόπο μαγειρέματος: Σχάρα ή μαντεμένιο τηγάνι;

Θα χρειαστεί να επιλέξετε το σωστό ψάρι για ψήσιμο όπως λαβράκι, σφυρίδα, ξιφία ή σολομό. Τα λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, δεν έχουν πολύ συνδετικό ιστό στο κρέας τους, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα θρυμματιστούν στη σχάρα, εκτός εάν χρησιμοποιείτε μαντεμένια πλάκα ή ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.

2) Θερμάνετε καλά την ψησταριά σας

Τα ψάρια περισσότερο από κάθε άλλη πρωτεΐνη έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού. Για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο, προθερμάνετε την ψησταριά σας για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ψήστε την πλευρά παρουσίασης του φιλέτου (την πλευρά που θα δείξετε όταν το σερβίρετε στο πιάτο) λίγο παραπάνω ώστε να έχετε ωραία σημάδια καψαλίσματος.

3) Μην το παραψήσετε!

Τα λεπτότερα φιλέτα είναι καλύτερα να ψήνονται στη σχάρα όταν είναι κρύα, τα παχύτερα φιλέτα θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα. Κατά γενικό κανόνα, ψήστε ψάρια στη σχάρα 10 λεπτά, για κάθε εκατοστό πάχους. Τα περισσότερα ψάρια είναι έτοιμα, όταν φτάσουν τους 65-67 βαθμούς Κελσίου. Ο τόνος πρέπει να μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά και να αφαιρείτε από την ψησταριά στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σημείωση: Χρησιμοποιήστε μια λεπτή, εύκαμπτη σπάτουλα για καλύτερα αποτελέσματα!

4) Τα ξερά φιλέτα ψαριού ψήνονται καλύτερα από τα βρεγμένα.

Πασπαλίστε τα φιλέτα με αλάτι, στη συνέχεια τυλίξτε τα με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Αυτό αφαιρεί την υπερβολική υγρασία.

5) Καθαρίζουμε τις σχάρες του γκριλ και τις αλείφουμε με φυτικό λάδι.

Όσο πιο καθαρή είναι η σχάρα σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να κολλήσουν τα ψάρια σας. Προθερμάνετε τη ψησταριά σας και τρίψτε τη καλά με μια συρμάτινη βούρτσα. Λίγο πριν προσθέσετε το ψάρι σας, περάστε στις σχάρες μια επικάλυψη φυτικού ελαίου. Μπορείτε να το απλώσετε σε ένα πανί και να το τρίψετε με μια λαβίδα ή να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι λαδιού, κρατώντας πάντοτε ασφαλείς αποστάσεις από την ψησταριά και να μην γίνει αλόγιστη χρήση λαδιού.

6) Τα μικρά κομμάτια ψαριού διαχειρίζονται ευκολότερα στη σχάρα παρά τα μεγάλα.

Αντί να προσπαθείτε να σερβίρετε ένα μεγάλο κομμάτι ψαριού, σκεφτείτε να σερβίρετε δύο ή τρία μικρά. Όσο μεγαλύτερο είναι το φιλέτο, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναποδογυριστεί και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σπάσει.

7) Μην βιάζεστε!

Η προσπάθεια να αναποδογυρίσετε το ψάρι πριν να είναι έτοιμο είναι ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος που θα έχει ως αποτέλεσμα να κολλήσει στη σχάρα. Μόλις αποκτήσει ένα ωραίο σύνολο σημαδιών από τη σχάρα, το ψάρι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Όσο περισσότερο το αναποδογυρίζετε, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για να αναπτύξει αυτά τα σημάδια καψαλίσματος.

8) Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία.

Η σπάτουλα που χρησιμοποιείτε για να αναποδογυρίζετε τα μπιφτέκια δεν είναι το καλύτερο εργαλείο για να γυρίσετε ένα λεπτό κομμάτι ψαριού. Η εργασία με ένα ζευγάρι εύκαμπτες σπάτουλες ψαριών είναι ο καλύτερος τρόπος. Το λεπτό, εύκαμπτο μέταλλό τους είναι πιο κατάλληλο για το πιάσιμο των ψαριών και χρησιμοποιώντας δύο από αυτά, μειώνετε τις πιθανότητες να σπάσουν τα φιλέτα.

9) Χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο ή μαντεμένια πλάκα ψησίματος

Εάν μαγειρεύετε σε ανοιχτή φωτιά, η χρήση ενός τηγανιού από χυτοσίδηρο μπορεί να κάνει το μαγείρεμα των ψαριών πολύ πιο εύκολο. Το κλειδί είναι να ζεσταθεί πολύ το τηγάνι πριν προσθέσετε το ψάρι. Η προθέρμανση του μέχρι να ζεσταθεί η λαβή του τηγανιού είναι ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο.

10) Αποφύγετε τις μαρινάδες με ζάχαρη μέσα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε συνδυασμό με υψηλή θερμότητα έχει ως αποτέλεσμα το ψάρι σας να κολλάει στις σχάρες. Εάν θέλετε να προσθέσετε μια πινελιά γλυκύτητας στο πιάτο σας, εφαρμόστε μια σάλτσα φινιρίσματος μετά το ψήσιμο του ψαριού.