Share the story

Το Pulled Pork ή αλλιώς "τραβηγμένο χοιρινό" είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πιάτο. Είναι μία τελετουργία, ένα σύμβολο του αυθεντικού αμερικανικού BBQ που έχει κατακτήσει δικαίως το μπάρμπεκιου σε όλο τον κόσμο. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα ζουμερό, καπνιστό έδεσμα που ξεχωρίζει, τότε αυτός ο οδηγός είναι για εσάς.

Τι είναι ακριβώς το Pulled Pork;

Στην καρδιά του, το Pulled Pork είναι χοιρινό κρέας σιγοψημένο σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες, μέχρι να γίνει τόσο τρυφερό που να μπορεί να ξεψαχνιστεί (τραβηχτεί) εύκολα σε ίνες με ένα πιρούνι. Το μυστικό βρίσκεται στην επιλογή του κομματιού: χρησιμοποιούμε τη χοιρινή σπάλα (γνωστή στις ΗΠΑ ως Boston Butt ή Pork Shoulder). Αυτό το κομμάτι είναι ιδανικό επειδή περιέχει άφθονο κολλαγόνο και ενδομυϊκό λίπος. Το αργό ψήσιμο (η μέθοδος Low & Slow) μετατρέπει το σκληρό κολλαγόνο σε ζελατίνη, η οποία διατηρεί το κρέας απίστευτα ζουμερό, ενώ το λίπος λιώνει προσθέτοντας βάθος στη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι μία μοναδική, ακαταμάχητη υφή.

pulled-pork

Οδηγός για Pulled Pork Συνταγή

Η διαδικασία απαιτεί υπομονή, αλλά η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη. Ακολουθήστε τα βήματα για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

1. Προετοιμασία του Κρέατος: Τοποθετήστε τη χοιρινή σπάλα (ιδανικά 3-4 κιλών με το κόκαλο) και αφαιρέστε μόνο το πολύ χοντρό εξωτερικό λίπος, αφήνοντας μια λεπτή στρώση. Απλώστε σε όλο το κρέας μία λεπτή στρώση μουστάρδας και καλύψτε γενναιόδωρα με το BBQ Dry Rub σας. Αυτό το μείγμα μπαχαρικών (πάπρικα, καστανή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, κύμινο κ.ά.) είναι αυτό που θα δημιουργήσει την πλούσια, σκούρα κρούστα, το λεγόμενο bark. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.

2. Το Low & Slow Ψήσιμο (Smoking): Προθερμάνετε την ψησταριά ή το καπνιστήρι σας σε σταθερή θερμοκρασία 110 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για τη διάλυση του κολλαγόνου. Τοποθετήστε το κρέας στη σχάρα. Αν έχετε κουτί καπνίσματος (smoking box), χρησιμοποιήστε ξύλα κερασιάς ή μηλιάς για να δώσετε ένα γλυκό, φρουτώδες άρωμα. Στην πιο παχιά πλευρά του κρέατος, εισάγετε τον αισθητήρα ενός θερμόμετρου κρέατος. 

3. Το Spritzing και το "Stall": Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών, ψεκάζετε το κρέας κάθε 45 λεπτά με ένα μείγμα χυμού μήλου και μηλόξυδου (Spritz). Αυτό κρατάει την επιφάνεια υγρή, βοηθώντας τον καπνό να διεισδύσει και την κρούστα να σχηματιστεί. Μετά από 3-5 ώρες, η εσωτερική θερμοκρασία θα φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου και θα σταματήσει να ανεβαίνει για ώρες. Αυτό είναι το περίφημο "Stall". Είναι φυσιολογικό και οφείλεται στην εξάτμιση της υγρασίας.

4. Τύλιγμα: Για να περάσετε γρηγορότερα το Stall και να διατηρήσετε την υγρασία, τυλίξτε σφιχτά το κρέας σε χαρτί κρεοπωλείου (butcher paper) ή αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε πάλι στην ψησταριά!Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 93 βαθμούς Κελσίου. Το κρέας πρέπει να είναι τρυφερό σαν βούτυρο όταν το τρυπάτε με τον αισθητήρα του θερμόμετρου. Το κόκαλο πρέπει να βγαίνει καθαρό με μία κίνηση.

Εναλλακτικά, τοποθετήστε το χοιρινό κρέας μέσα σε μια γάστρα με σχάρα (rack) στον πάτο. Αδειάστε μία μπύρα στη βάση της γάστρας. Η μπύρα, καθώς θα εξατμίζεται αργά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον και θα αρωματίσει το κρέας. Κλείστε τη γάστρα αεροστεγώς με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο και ψήστε το κρέας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 110 βαθμούς Κελσίου για πολλές ώρες. Η γάστρα μιμείται τη διαδικασία του αργού ψησίματος, παγιδεύοντας την υγρασία και επιτρέποντας στο κρέας να μαλακώσει τέλεια μέχρι να μπορεί να ξεψαχνιστεί.

5. Ξεκούραση: Αυτή είναι η πιο κρίσιμη φάση. Αφαιρέστε το τυλιγμένο κρέας και αφήστε το να ξεκουραστεί για 1 έως 2 ώρες (ιδανικά μέσα σε ένα ψυγειάκι cooler τυλιγμένο σε πετσέτα). Αυτή η ξεκούραση επιτρέπει στους χυμούς να επιστρέψουν στο κρέας, εξασφαλίζοντας την απόλυτη ζουμερή υφή. 

6. Ξετυλίξτε το κρέας: Χρησιμοποιώντας δαγκάνες γδαρσίματος ή δύο πιρούνια, ξεψαχνίστε το. Ανακατέψτε τις ίνες του κρέατος με τους φυσικούς του χυμούς και λίγη από την αγαπημένη σας σάλτσα BBQ. Σερβίρετε παραδοσιακά σε ψωμάκια brioche ή πιτάκια από σουβλάκι.

Χρήσιμα Grill Me Tips 

  • Εμπιστευτείτε το θερμόμετρο, όχι το ρολόι: Ο συνολικός χρόνος ψησίματος (8-14 ώρες) εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού και τη θερμοκρασία του χώρου. Μην πανικοβάλλεστε με τις ώρες, αλλά μείνετε πιστοί στις εσωτερικές θερμοκρασίες.
  • Μην τυλίγετε νωρίς: Περιμένετε να σχηματιστεί μία καλή, σκούρα κρούστα (bark) πριν το τυλίξετε.
  • Τα ξύλα κερασιάς και μηλιάς είναι τα καλύτερα για χοιρινό, καθώς προσθέτουν μια λεπτή γλυκύτητα.
  • Προσθέστε τη σάλτσα BBQ στο ξεψαχνισμένο κρέας, όχι νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχετε την υγρασία και επιτρέπετε στο άρωμα του καπνού να κυριαρχήσει κατά το ψήσιμο.

Το Pulled Pork είναι ένας μαραθώνιος γεύσεων. Απολαύστε τη διαδικασία και ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο τρυφερά και ζουμερά γεύματα που έχετε φτιάξει ποτέ.