Share the story

Από την Κεντρική Αμερική μέχρι την Ασία και από τα street food των μεγαλουπόλεων μέχρι το οικογενειακό τραπέζι, οι καυτερές σάλτσες αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κι ενώ οι ρίζες τους βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο νησί της Λέσβου, μια μικρή οικοτεχνία δίνει το δικό της πικάντικο στίγμα: Chileli, η ελληνική οικοτεχνία καυτερών σαλτσών, μπαχαρικών και άλλων καυτερών απολαύσεων.

Από ένα Χαλαπένιο στην... Harissa

Η ιστορία της Chileli είναι βαθιά προσωπική. Ξεκινά το 2017, όταν ο Σταύρος Αζάρ, με καταγωγή από την Κύπρο και μόνιμος κάτοικος Μυτιλήνης, φύτεψε τη πρώτη του ρίζα χαλαπένιο. Το πείραμα της καλλιέργειας μετατράπηκε σύντομα σε πάθος. Από την πρώτη σάλτσα γλυκιάς τσίλι, μέχρι τη δική του παραλλαγή της κλασικής Harissa, κάθε συνταγή δημιουργήθηκε με μεράκι και γνώση, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και την περιέργεια για το καινούριο.

Το 2019, ο Σταύρος επεκτείνει την καλλιέργειά του στο οικογενειακό κτήμα της συζύγου του, φυτεύοντας 180 ρίζες από 10 διαφορετικές ποικιλίες πιπεριών. Έτσι γεννήθηκε η Chileli, ένα brand που ενώνει τη γεύση του κόσμου με το χώμα της Λέσβου.

chileli-kauteres-saltses

Η παγκόσμια γλώσσα της καυτερής σάλτσας

Από την Sriracha της Ταϊλάνδης μέχρι την Tabasco της Λουιζιάνα, οι καυτερές σάλτσες δεν είναι απλώς συνοδευτικά. Είναι τρόπος έκφρασης. Φέρνουν ζωντάνια σε κάθε πιάτο, τονίζουν γεύσεις, ξυπνούν τις αισθήσεις. Στις κουζίνες του κόσμου, οι καυτερές πιπεριές habanero, jalapeño, cayenne, ghost pepper, δίνουν χαρακτήρα και προσωπικότητα στο φαγητό.

Και εδώ είναι που η Chileli κάνει τη διαφορά: Φτιάχνει χειροποίητες σάλτσες με ελληνικά υλικά, καλλιεργημένα με φροντίδα και φτιαγμένα με αυθεντικότητα. Δεν πρόκειται για μια απλή προσθήκη γεύσης, αλλά για μια φιλοσοφία.

Σάλτσα που δένει με όλα

Κάθε σάλτσα της Chileli δένει τέλεια με τηγανητά, ορεκτικά, τυριά ή ακόμα και σάντουιτς. Eίναι πικάντικη, αρωματική και μπορεί να απογειώσει ένα ψητό κρέας, να δώσει ένταση σε μια μαρινάδα ή να κάνει τη σούπα σου… αξέχαστη.

Όποια κι αν είναι η γευστική σου διάθεση, οι σάλτσες της Chileli δεν έρχονται για να κρύψουν, αλλά για να αναδείξουν. Με μια μόνο κουταλιά, νιώθεις το ταξίδι: από τη γήινη δύναμη της Λέσβου μέχρι τις πιο εξωτικές πιπεριές του κόσμου.

Μια ιστορία με γεύση, πάθος και παράδοση

Στη Chileli, κάθε σάλτσα είναι μια μικρή ιστορία. Πίσω της υπάρχει ο Σταύρος, η οικογένειά του, το χώμα που καλλιεργούν, οι συνταγές που δοκιμάστηκαν, απορρίφθηκαν, τελειοποιήθηκαν. Είναι ένα brand που εκπέμπει αυθεντικότητα, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην καρδιά του.

Δείτε τις αντιδράσεις του Γιώργου Μαυρίδη όταν δοκίμασε τις Chileli..

Μετά το Reunion, ο Γιώργος Μαυρίδης είπε να ζήσει άλλη μια έντονη εμπειρία, αυτή τη φορά όμως όχι με backpack.. Είπε να κάνει ένα Reunion με τις γευστικές του αισθήσεις!

Δοκιμάζοντας τις σάλτσες CHILELI, ξεκίνησε χαμογελαστός, με αυτοπεποίθηση και λίγη παραπάνω σάλτσα απ’ ό,τι έπρεπε. Τρία δευτερόλεπτα αργότερα, αναζητούσε απεγνωσμένα την κοντινότερη αγελάδα...

Η Harissa τον έκανε να ψάχνει GPS για την έξοδο κινδύνου, ενώ η γλυκιά τσίλι τον ξεγέλασε πρώτα με χάδι και μετά τον έστειλε για γάλα. Φήμες λένε πως ακόμα το φυσάει για να κρυώσει...