Share the story

Τα Ιαπωνικά μαχαίρια αποτελούν ένα σύμβολο δεξιοτεχνίας, παράδοσης και απόλυτης ακρίβειας στην τέχνη της μαγειρικής. Η φήμη τους έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς και της κομψότητάς τους, αλλά κυρίως για την άριστη απόδοση και την αξιοπιστία τους. Ας δούμε τι καθιστά αυτά τα μαχαίρια μοναδικά και πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε σωστά ώστε να διατηρούν την ποιότητά τους.

Γιατί Ξεχωρίζουν τα Ιαπωνικά Μαχαίρια;

Ποιότητα Χάλυβα
Η ποιότητα του χάλυβα που χρησιμοποιείται στα Ιαπωνικά μαχαίρια είναι εξαιρετικά υψηλή. Τα παραδοσιακά μαχαίρια κατασκευάζονται από χάλυβα υψηλής σκληρότητας, ο οποίος επιτρέπει λεπτότερες και κοφτερότερες λεπίδες σε σύγκριση με τα δυτικά μαχαίρια. Υπάρχουν διάφορα είδη χάλυβα που χρησιμοποιούνται, όπως ο χάλυβας «Shirogami» (λευκός χάλυβας) και ο «Aogami» (μπλε χάλυβας), γνωστά για την ανθεκτικότητα και την ευκολία ακόνισής τους.

Λεπτή Λεπίδα
Οι Ιάπωνες τεχνίτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σχήμα και το πάχος της λεπίδας. Η λεπίδα των Ιαπωνικών μαχαιριών είναι πιο λεπτή, κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στην κοπή και λιγότερη αντίσταση στα υλικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρασκευή λεπτών φετών, όπως απαιτείται στην παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα.

Γωνία Κοπής
Η γωνία κοπής των Ιαπωνικών μαχαιριών είναι συνήθως πιο στενή από εκείνη των δυτικών μαχαιριών, γεγονός που τα κάνει πιο κοφτερά. Συνήθως κυμαίνεται από 12 έως 15 μοίρες, σε αντίθεση με τις 20 μοίρες που είναι συνήθης στα δυτικά μαχαίρια.

Χειροποίητη Κατασκευή
Πολλά Ιαπωνικά μαχαίρια κατασκευάζονται ακόμα με την παραδοσιακή μέθοδο της σφυρηλάτησης, από εξειδικευμένους τεχνίτες που ακολουθούν τεχνικές που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Αυτή η χειροποίητη διαδικασία προσδίδει στα μαχαίρια μια μοναδική προσωπικότητα και φινέτσα, με κάθε λεπίδα να διαφέρει ελαφρώς από την άλλη.

Στην Ιαπωνική κουλτούρα, κάθε μαχαίρι έχει τη δική του ειδική χρήση. Τα πιο γνωστά είδη περιλαμβάνουν το «Gyuto» (γενικής χρήσης), το «Santoku» (πολυεργαλείο για λαχανικά, ψάρι και κρέας), το «Yanagiba» (για σούσι και σαμόνι) και το «Deba» (για την επεξεργασία ψαριών). Η εξειδίκευση κάθε μαχαιριού τα καθιστά ιδανικά για συγκεκριμένες μαγειρικές εργασίες.

  • Gyuto: Το Gyuto, που σημαίνει μαχαίρι βοδινού κρέατος, είναι το πιο σύνηθες και βασικό από όλα τα μαχαίρια. Είναι μια Ιαπωνική εκδοχή του κλασικού δυτικού μαχαιριού των σεφ. Είναι ένα πολυχρηστικό μαχαίρι κατάλληλο για κρέας, ψάρι, λαχανικά και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν με όλες τις διαφορετικές μεθόδους κοψίματος. Διατίθεται σε μόνη κόψη και διπλή κόψη.
  • Santoku: Έχοντας μια ψηλή λεπίδα και στρογγυλεμένη μύτη, το Santoku είναι ένα πολυχρηστικό μαχαίρι το οποίο είναι κατάλληλο για να κόψουμε κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Η ονομασία Santoku σημαίνει «Τριπλός Σκοπός ή τρείς αρετές». Το συγκεκριμένο μαχαίρι χρησιμοποιείται κυρίως για να ψιλοκόψετε και για push cuts (κόψιμο με ώθηση προς τα κάτω/εμπρός).
  • Nakiri: Το μαχαίρι Nakiri μοιάζει με μικρό μπαλτά και ειδικεύεται στην κοπή λαχανικών. Είναι διπλής κόψης μαχαίρι με ψηλή και λεπτή λεπίδα με σκοπό να εισχωρεί στα λαχανικά και να τα κόβει με ευκολία. Το Nakiri είναι πολύ διάσημο στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο χάρη στο ειδικό προφίλ του το οποίο και κάνει την προετοιμασία των λαχανικών πολύ εύκολη. Είναι πολύ εύχρηστο στο χειρισμό παρά το μέγεθός του και η λεπτή λεπίδα που διαθέτει είναι σχεδιασμένη για συγκεκριμένα κοψίματα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για αν θέλουμε να ψιλοκόψουμε, να κόψουμε σε φέτες ή να κάνουμε push cuts (κόψιμο με ώθηση προς τα κάτω/εμπρός).
  • Usuba: Αυτό το μαχαίρι είnαι η εκδοχή μονής κόψης του μαχαιριού Nakiri. Όπως και στην περίπτωση του Nakiri, είναι σχεδιασμένο για να κόβει λαχανικά που συνήθως σερβίρονται ωμά. Με τη λεπτή του αιχμηρή λεπίδα προκαλεί την ελάχιστη δυνατή κυτταρική αλλοίωση και ελαχιστοποιεί την περίπτωση αποχρωματισμού ή αλλαγή της γεύσης λόγω οξείδωσης. Είναι το μαχαίρι που χρησιμοποιείται για το διάσημο Katsuramuki (τεχνική αποφλοίωσης ευρέως γνωστή στις ιαπωνικές κουζίνες γεια ραπανάκια, αγγούρια και πολλά άλλα). Ιδανικό για push cuts (κίνηση με ώθηση προς τα εμπρός και κάτω).
  • Sujihiki: Το Sujihiki είναι διπλής κόψης μαχαίρι φεταρίσματος για κρέας και ψάρι χωρίς κόκαλα. Το όνομα Sujihiki κυριολεκτικά σημαίνει «κόφτης μυών». Αυτό το είδος μαχαιριού είναι συνήθως μακρύ, λεπτό και στενό και ο σκοπός του είναι να κόβει με ένα πέρασμα το υλικό ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν μικρότερη κυτταρική αλλοίωση γεγονός που διατηρεί την αυθεντική υφή και γεύση της πρωτεΐνης. Είναι ιδανικό αν θέλετε να κόψετε φέτες ή αν θέλετε να κάνετε κοψίματα με κίνηση προς τα πίσω (draw back cut motions).
  • Yanagi (Yanagiba): Η εκδοχή μονής κόψης του μαχαιριού Sujihiki. Όπως και το συγγενικό του μαχαίρι έχει ένα μακρύ χαμηλό προφίλ αλλά πραγματοποιεί καλύτερα μεγάλα και λεπτεπίλεπτα κοψίματα ειδικά όταν μιλάμε για sushi και sashimi. Χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για να κόβουμε σε φέτες και draw back cuts (κοψίματα με κίνηση προς τα πίσω).
  • Petty: Το είδος μαχαιριού Petty είναι ένα από τα πιο συνήθη μαχαίρια στην κουζίνα. Ένα μικρό, γενικής χρήσης μαχαίρι το οποίο χρησιμοποιείται για να ξεφλουδίσουμε, να δώσουμε φόρμα, να κόψουμε σε φέτες φρούτα και λαχανικά, να ψιλοκόψουμε βότανα και για να φτιάξουμε γαρνιτούρες που περιέχουν υλικά κομμένα στο χέρι.
  • Deba: Αυτό είναι ένα μαχαίρι μονής κόψης που παραδοσιακά σχεδιάζεται για να φιλετάρει μικρά και μεσαία κομμάτια ψαριών. Πλέον χρησιμοποιείται από πολλούς για να σπάσουν και να φιλετάρουν μικρά κομμάτια πουλερικών. Η βαριά και σταθερή δομή του Deba διευκολύνει το κόψιμο ο κόκκαλων ψαριού η πουλερικών αλλά δεν συστήνεται για μεγαλύτερα κόκκαλα καθώς μπορεί να σπάσει. Υπάρχουν διαφορετικά είδη του μαχαιριού Deba ανάλογα την εκάστοτε χρήση του:
    • Hon-deba (αληθινό Deba): το πιο παχύ και βαρύ Deba
    • Ko-deba: μικρότερο και σχεδιασμένο ειδικά για να κόβει μικρά ψάρια
    • Kanisaki-deba: ειδικά σχεδιασμένο για να κόβει οστρακοειδή όπως καβούρια και γαρίδες
    • Miroshi-deba: έχει πιο λεπτή και μακριά λεπίδα για να φλερτάρετε τα ψάρια
  • Kiritsuke: Διατίθεται και σε μονής κόψης και σε διπλής κόψης.To Κiritsuke είναι ένα υβριδικό σχήμα μαχαιριού και είναι ιδανικό για φετάρισμα (όπως το Suijihiki) αλλά και για παντός τύπου κοψίματα (όπως το Gyuto). Το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς είναι επίπεδο για να χρησιμοποιείται με push cuts (κόψιμο με ώθηση προς τα κάτω/εμπρός) και οι άκρες του είναι ελαφρώς καμπυλωτές στο τέλος. Η χαρακτηριστική μύτη του, γνωστή και ως “K tip”, είναι ιδανική για να κόβουμε λεπτές φέτες και πολύ συγκεκριμένα σημεία. Συνίσταται κυρίως για push cuts (κόψιμο με ώθηση προς τα κάτω/εμπρός) , κόψιμο σε λεπτές φέτες και για κόψιμο σε μικρά κομματάκια.
  • Bunka: Ένα πολυχρηστικό μαχαίρι παρόμοιο με το Nakiri το οποίο έχει συνήθως ένα υψηλότερο προφίλ και ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα μύτης. Προτείνεται κυρίως για push cuts (κίνηση με ώθηση προς τα εμπρός και κατω), κόψιμο σε φέτες και για να ψιλοκόψετε τα υλικά σας.

Πώς να Περιποιηθείτε τα Ιαπωνικά Μαχαίρια

Καθαρισμός
Πάντα να πλένετε τα Ιαπωνικά μαχαίρια στο χέρι, αμέσως μετά τη χρήση, με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι. Αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, καθώς τα χημικά και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν τη λεπίδα ή το χερούλι.

Στέγνωμα
Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα μαχαίρια αμέσως με ένα καθαρό πανί. Το νερό που παραμένει πάνω στη λεπίδα μπορεί να προκαλέσει σκουριά ή να μειώσει τη διάρκεια ζωής της.

Αποθήκευση
Αποθηκεύετε τα μαχαίρια σας σε μια ξύλινη βάση ή μαγνητική λωρίδα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εργαλεία κουζίνας. Αυτό προστατεύει τη λεπίδα από γρατζουνιές και φθορές.

Ακόνισμα
Το ακόνισμα είναι μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για τη διατήρηση της απόδοσης των Ιαπωνικών μαχαιριών. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε μια πέτρα ακονίσματος (whetstone) για να διατηρήσετε τη λεπτή και κοφτερή τους άκρη. Συνιστάται η χρήση πέτρας με grit μεταξύ 1000 και 6000 ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Περιοδική Συντήρηση με Λάδι
Για τα μαχαίρια από υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα χάλυβα, που είναι επιρρεπή στη σκουριά, καλό είναι να εφαρμόζετε περιοδικά ένα λεπτό στρώμα ορυκτέλαιου για να προστατεύσετε τη λεπίδα από την υγρασία.

Γιατί να Επιλέξετε Ένα Ιαπωνικό Μαχαίρι;
Εκτός από την αισθητική τους και την απαράμιλλη ποιότητα, τα Ιαπωνικά μαχαίρια προσφέρουν στον χρήστη μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία στη χρήση. Η τέχνη και η επιστήμη πίσω από την κατασκευή τους τα καθιστούν μια επένδυση για τον επαγγελματία σεφ αλλά και για τον λάτρη της μαγειρικής που αναζητά εργαλεία υψηλών προδιαγραφών. Επιλέγοντας ένα Ιαπωνικό μαχαίρι και προσέχοντας τη σωστή του συντήρηση, μπορείτε να απολαμβάνετε μια απαράμιλλη εμπειρία κοπής για πολλά χρόνια.