Share the story

Τα πρέπει, τα μη και οι συμβουλές των ειδικών για την αποθήκευση των pellet σας!

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα όταν είναι στεγνά! Μπορείτε να προσθέσετε και τα πέλλετ ξύλου σε αυτήν τη λίστα. Αν χρησιμοποιείτε ψησταριά pellet, ένα σημαντικό ερώτημα είναι, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε τα πέλλετ ξύλου; Αποκτήστε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και την καλύτερη απόδοση των πέλλετ σας ακολουθώντας κάποια απλά βήματα.

Αυτό το άρθρο αναγράφει όλα τα πρέπει και όλα τα μη, για να έχετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής της καύσιμης ύλης pellet.

Ψησταριά με πέλλετ

Εάν διαθέτετε και χρησιμοποιείτε μια ψησταριά πέλλετ η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για να κερδίσετε όσο το δυνατόν τη μέγιστη απόδοση της καύσιμης αυτής ύλης για το φαγητό. Επί της ουσίας είναι πολύ σημαντικό για την απόδοσή τους, τα πέλλετ να αποθηκευτούν σωστά έτσι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα όσο το δυνατόν περισσότερο. Θυμηθείτε, φρέσκα και σωστά διατηρημένα πέλλετ, σημαίνει, άριστα ψημένο φαγητό αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων!

Καύση πέλλετ

Υγρασία! Ο Νούμερο Ένα Εχθρός των Πέλλετ.

Έχετε στο νου σας πώς, το στεγνό ξύλο θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το βρεγμένο. Ό,τι λέει δηλαδή η λογική της εύκολης καθημερινής χημείας!

Οι υγρές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε σάπιο ή μουχλιασμένο πέλλετ. Ειδικά στην περίπτωση που μάς αφορά, ορισμένοι τύποι μυκήτων που ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες θα διασπάσουν το ξύλο ή θα το αφήσουν ακατάλληλο για μαγείρεμα. Ακόμη κι αν δεν μουχλιάσουν, τα πέλλετ που δεν θα καίγονται αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, να παράγουν λίγο έως καθόλου καπνό ή απλώς να μην ανάψουν. Τα υγρά πέλλετ που θα έχουν αλλοιωμένο όγκο μπορούν επίσης, να φράξουν τη λειτουργία μιας ψησταριάς πέλλετ, όπως η χοάνη ή ο κοχλίας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν και να σταματήσει να λειτουργεί η ψησταριά σας.

Συνολικά, είναι κακό να έχουμε υγρά πέλλετ για πολλούς λόγους. Έτσι, για να μην χαλάσουν τα πέλλετ σας, το κλειδί είναι να τα προστατεύσετε από την υγρασία.

υγρασία σε ξύλο

Αποθηκεύστε σε εσωτερικό χώρο

Πριν φτάσουμε στις λεπτομέρειες, ας ξεκινήσουμε με τη μεγάλη εικόνα. Η αποθήκευση των πέλλετ σε εσωτερικούς χώρους τους δίνει τις καλύτερες πιθανότητες μακροχρόνιας διατήρησης.

Ανάλογα με το πού ζείτε, είτε έχετε σύστημα θέρμανσης ή ψύξης ή και τα δύο, αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο. Μπορείτε ακόμη και να ελέγξετε την υγρασία με έναν συνδυασμό υγραντήρα/αφυγραντήρα. Δεδομένου ότι τα πέλλετ ξύλου απορροφούν την υγρασία απευθείας από τον αέρα, ένα περιβάλλον χαμηλής υγρασίας είναι το καλύτερο για την αποθήκευση των πέλλετ.

Ένα γκαράζ ή ένα κελάρι, με σταθερή πάντα θερμοκρασία, είναι μια πολλή καλή επιλογή. Τα υπόστεγα είναι επίσης αποδεκτά, αλλά παρουσιάζουν επίσης διακυμάνσεις στα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, ανάλογα με το πόσο καλά μονωμένα είναι. Επίσης οποιοδήποτε καταφύγιο από τη βροχή είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά ένα περιβάλλον ελεγχόμενο από τις εξωτερικές μεταβλητές συνθήκες είναι το καλύτερο!

Κρατήστε τα μακριά από τη βροχή και αποφύγετε όλες τις πηγές νερού

Εάν δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε τα πέλλετ σας σε εσωτερικούς χώρους, τουλάχιστον προστατέψτε τα από τη βροχή σε ένα χώρο στάθμευσης ή κάτω από ένα θόλο. Ακόμη και τα αεροστεγή, αδιάβροχα δοχεία θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τη βροχή - η βροχή που συγκεντρώνεται σε ένα καπάκι θα μπορούσε κατά λάθος να εισχωρήσει στα πέλλετ σας την επόμενη φορά που θα το ανοίξετε.

Επίσης η αυλή "κρύβει" συχνά πολλές πηγές υγρασίας: υδρομασάζ, πισίνες, ψεκαστήρες, εύκαμπτοι σωλήνες κήπου, μονάδες AC παραθύρων, ποτηροστάσια και στόμια... καταλαβαίνετε την εικόνα! Βρείτε ένα μέρος μακριά από όλες τις πηγές οικιακού νερού.

Αποθήκευση πέλλετ

Συμβουλές αποθήκευσης πέλλετ ξύλου

Πέρα από τη διατήρηση τους σε εσωτερικούς χώρους, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αποθήκευση των πέλλετ που θα τα κάνουν να διαρκέσουν.

Μην αποθηκεύετε τα πέλλετ στην αρχική τους συσκευασία

Οι σακούλες των συσκευασιών pellet ξύλου είναι συνήθως υλικό αρκετά αδύναμο και μπορεί να επιτρέψει στην υγρασία να εισχωρήσει μέσα από πιθανές τρύπες στη σακούλα καθώς και από το άνοιγμα που έχουμε κάνει για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Είναι επίσης πιο εύκολο να σπάσετε τα πέλλετ σε μία από αυτές τις σακούλες, λόγω του ότι δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν, οπότε πιέζονται, χάνουν το σχήμα τους και σπάνε. Όλη αυτή η κακή άθελά μας χρήση, μπορεί να σπάσει τα πέλλετ και να τα μετατρέψει σε άχρηστη σκόνη.

Δοχείο αποθήκευσης πέλλετ

Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα βγάλετε από την αρχική τους συσκευασία και να τα βάλετε σε οποιοδήποτε άκαμπτο αεροστεγές δοχείο. Επίσης οι τσάντες καλής ποιότητας είναι πολλή καλή επιλογή για αποθήκευση πέλλετ ξύλου καθώς είναι ανθεκτικές και αδιάβροχες.

Τσάντα αποθήκευσης πέλλετ

Αφαιρέστε τα pellets από τη χοάνη μετά τη χρήση — Τοποθετήστε ξανά στην αποθήκευση

Απομακρύνετε από πηγές θερμότητας

Τα πέλλετ είναι, προφανώς, πολύ εύφλεκτα. Για να αποφύγετε την τυχαία ανάφλεξη, μην αποθηκεύετε τα πέλλετ κοντά στην ψησταριά (ειδικά όχι κάτω από αυτήν εάν έχει αποθηκευτικό χώρο), κοντά σε φούρνους, θερμάστρες, γκάζι ή οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας ή φλόγας.

Απομακρύνετε τα πέλλετ από το έδαφος

Ανεξάρτητα από την επιφάνεια υπάρχει πάντα ένα μικροκλίμα στο επίπεδο του εδάφους που μπορεί να επηρεάσει τα πέλλετ. Το έδαφος έχει πάντα διαφορά είτε προς το κρύο, είτε προς τη ζέστη σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου. Η υγρασία είναι επίσης ανησυχητική στο έδαφος, ειδικά εάν η επιφάνεια είναι χώμα ή τσιμέντο. Η υγρασία απορροφάται από τη βρωμιά, το τσιμέντο και το σκυρόδεμα επειδή είναι όλα πορώδη. Υπάρχει ένας λόγος που τα υπόγεια είναι συχνά υγρά. Σηκώνοντας τα πέλλετ ακόμη και λίγα εκατοστά από το έδαφος θα τα προστατεύσετε από την υγρασία στο επίπεδο της επιφάνειας και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Μην αναμιγνύετε παλιά και νέα πέλλετ

Εάν τα πέλλετ σας έχουν αποκτήσει λίγη υγρασία ή μυκητιακή σήψη, η ανάμειξή τους με νέα πέλλετ μπορεί να εξαπλώσει το πρόβλημα. Ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, τα pellets μπορεί να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση παλαιών και νέων pellets στην ψησταριά ή στο καπνιστήριο μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, με άσχημες επιπτώσεις στην διασικασία.

Βάλτε μια ετικέτα στα δοχεία pellet και χρησιμοποιήστε πρώτα τα παλαιότερα

Εάν αποθηκεύετε περισσότερες από μία παρτίδα pellet, είναι καλή ιδέα να φτιάξετε μια ετικέτα με την ημερομηνία και να την επικολλήσετε στο δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσετε τα παλαιότερα πέλλετ σας.

Ετικέτα για πέλλετ

Συνοψίζοντας, μάθετε πώς η σωστή αποθήκευση των πέλλετ ξύλου θα σας γλιτώσει από την αλλοίωσή τους και θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Κάντε μέρος της μαγειρικής σας ρουτίνας, την φροντίδα των πέλλετ και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!!