Share the story

Ένα καλό ξύλο κοπής είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς βοηθάει στη σωστή διαχείριση των μαχαιριών σας. Μια ακατάλληλη επιφάνεια ξύλου κοπής θα κάνει το μαχαίρι σας να φθαρεί πολύ πιο σύντομα.

Επίσης υπάρχει αυξημένο ρίσκο να σπάσει κάποιο κομμάτι, παραμόρφωση ακμής, ή ακόμα και να σπάσει η μύτη του μαχαιριού σας αν χρησιμοποιείτε λάθος ξύλο κοπής. 

Πώς να φροντίζετε την ξύλινη επιφάνεια κοπής σας;

Μετά από κάθε χρήση καθαρίστε το με άφθονο ζεστό νερό και χρησιμοποιείστε, είτε ένα μαλακό σφουγγάρι, είτε μια φυσική βούρτσα με ήπιο απορρυπαντικό, όπως το σαπούνι πιάτων. Όταν καθαρίσει, στεγνώστε το με μια στεγνή πετσέτα και αφήστε το κάθετα στην πιατοθήκη ή ακουμπήστε το στον τοίχο για 6 ώρες, ώστε να στεγνώσει τελείως πριν το αποθηκεύσετε.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ: Για τη μακροζωία και την ασφάλεια του ξύλου κοπής σας, σας προτείνουμε να βάζετε περιστασιακά δύο στρώσεις mineral oil (παραφινέλαιου) κατάλληλο για να έρθει σε επαφή με τρόφιμα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Έπειτα, με μια μαλακιά πετσέτα μπορείτε να αλείψετε μια στρώση κεριού, αφού πρώτα στεγνώσει η στρώση mineral oil (παραφινέλαιου). Αυτή η διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από πέντε λεπτά και θα προστατεύσει το ξύλο κοπής σας έτσι ώστε να το έχετε για μια ζωή.

Μπορείτε να απολυμαίνετε το ξύλο κοπής σας ανά διαστήματα με τους παρακάτω τρόπους:

Κάλυψε το ξύλο κοπής με μια στρώση αλατιού και αφήστε το όλο το βράδυ. Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά. Ξεπλύνετε το ενδελεχώς και αφήστε το να στεγνώσει.
Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα 50% νερό και 50% ξύδι και ψεκάστε και τις δύο πλευρές. Ξεπλύνετε το ενδελεχώς με νερό μετά από λίγη ώρα (το ξύδι μπορεί να αφήσει μια ήπια οσμή).

  • Μη ρίχνετε καυτό νερό στο ξύλο κοπής.
  • Μην πλένετε το ξύλο κοπής στο πλυντήριο πιάτων.
  • Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά απορρυπαντικά για καθαρισμό του ξύλου κοπής.
  • Μην κάνετε απότομες κινήσεις με πριονωτά μαχαίρια πάνω στο ξύλο κοπής καθώς μπορεί να το τραυματίσουν.