Share the story

Το καλοκαίρι θέλει μπάρμπεκιου! Ανοίγουμε την πόρτα στο καλοκαίρι και προετοιμαζόμαστε για επικά ψησίματα παρέα με οικογένεια, συγγενείς και φίλους. Νοσταλγήσαμε τα ξενύχτια γύρω από ένα τραπέζι με συζητήσεις και γέλια, την απόλαυση να μαγειρεύουμε και να τρώμε όλοι μαζί στην βεράντα ή τον κήπο μας. Ήρθε όμως η ώρα να προετοιμαστούμε και να πάρουν "φωτιά" οι λαβίδες. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να τους αφήσετε όλους άφωνους με τις μαγειρικές σας ικανότητες.

Προμηθευτείτε με τα απαραίτητα αξεσουάρ

1. Ξεκινήστε την προετοιμασία

Για να έχετε ένα τέλειο μπάρμπεκιου συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία, τα κρέατα και τις μαρινάδες σε ένα σημείο. Τακτοποιήστε τον χώρο σας και προετοιμάστε την ψησταριά σας για την βέλτιστη θερμοκρασία

2. Καθαρίστε πριν ξεκινήσετε

Εάν η σχάρα σας έχει μαύρη κρούστα από προηγούμενα μπάρμπεκιου, καθαρίστε την. Εάν δεν καθαρίσετε τη σχάρα, θα κολλήσει το φαγητό σας και θα σας δημιουργήσει προβλήματα κατά το μαγείρεμα. Πάρτε μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε την κρούστα.

3. Αγοράστε μια λαβίδα

Οι λαβίδες είναι αυτό που χρειάζεστε για να αναποδογυρίσετε το φαγητό, το μαχαίρι με ένα πιρούνι ή μαχαίρι θα προκαλέσουν την απώλεια των βασικών γευστικών χυμών και πιθανότατα θα σας κάνει να καθαρίσετε περισσότερο.

4. Γίνετε ειδικός στο άναμμα των κάρβουνων

Ένα δοχείο εκκίνησης θα γίνει γρήγορα ο νέος καλύτερος φίλος σας. Ρίξτε προσάναμμα και τα κάρβουνά σας θα ανάψουν πιο γρήγορα από ποτέ.

5. Σωστή θερμοκρασία ψησίματος

Ένα μεγάλο λάθος στο μπάρμπεκιου είναι να τοποθετούμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία ψησίματος. Η βέλτιστη θερμοκρασία μαγειρέματος είναι όταν μετά βίας κρατάτε το χέρι σας ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα.

6. Χρησιμοποιήστε τις ζώνες της ψησταριάς σας

Ορισμένα τρόφιμα μαγειρεύονται καλύτερα με άμεση ή έμμεση θερμότητα. 

7. Τοποθετήστε με την σειρά

Στερεώστε το φαγητό σας σε γραμμές ανάλογα με την σειρά που τοποθετήθηκαν στην ψησταριά. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τον χρόνο μαγειρέματος.

8. Διαχειριστείτε τη μαρινάδα σας

Οι μαρινάδες περιέχουν συνήθως ζάχαρη για περισσότερη γεύση, η οποία είναι ωραία αλλά καίγεται πολύ γρήγορα σε σύγκριση με το πόσο γρήγορα ψήνεται το κρέας. Αν δεν θέλετε το φαγητό σας να φαίνεται καμένο εξωτερικά και ωμό εσωτερικά, απλώστε τη σάλτσα σας κοντά στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος για να βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη θα ψηθεί καθώς το κρέας τελειώνει το μαγείρεμα.

9. Σταματήστε το άσκοπο αναποδογύρισμα

Το κρέας θα πρέπει ιδανικά να αναποδογυρίζεται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Μαγειρέψτε καλά από τη μία πλευρά πριν αναποδογυρίσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι η μέση μαγειρεύει σωστά.

10. Αφήστε να ξεκουραστεί

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ρίξετε το μπιφτέκι σε ένα ψωμάκι κατευθείαν από το μπάρμπεκιου, είναι καλύτερη πρακτική να αφήσετε οποιοδήποτε κρέας να ξεκουραστεί για περίπου τον μισό χρόνο που χρειάστηκε για να ψηθεί. Το κάλυμμα με αλουμινόχαρτο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θερμότητα, αλλά αφήνοντας το κρέας να ξεκουραστεί σημαίνει ότι ο χυμός δεν θα πάει παντού όταν τον κόβετε.

Ξύλα Κοπής και αξεσουάρ μπάρμπεκιου
Καλύμματα ψησταριά και θερμόμετρα κρεάτος

11. Καθαρίστε όταν ολοκληρώσετε το μπάρμπεκιου

Θα έπρεπε είναι δεδομένο, αλλά καθαρίστε τη σχάρα σωστά μετά τη χρήση για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε κατάσταση χρήσης την επόμενη φορά που θα ψήσετε.

12. Προμηθευτείτε με τα απαραίτητα αξεσουάρ

Ένα ξύλο κοπής και ένα σετ μαχαιριών είναι απαραίτητα για τους λάτρεις των κρεατικών. Αξιοποιήστε στο έπακρο την ψησταριά σας. Δείτε επίσης, πέτρες πίτσας, καλύμματα μέχρι και εξοπλισμό καθαρισμού.