Share the story

Η αντίστροφη μέτρηση για την Κυριακή του Πάσχα έχει αρχίσει και στο Grill me θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να απολαύστε το σούβλισμα. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση, η καλή παρέα και… η κατάλληλη ψησταριά.

Προτού επιλέξετε μια ψησταριά θα πρέπει να εξετάσετε ορισμένα δεδομένα προκειμένου να καταλήξετε στην κατάλληλη για εσάς επιλογή.

Αρχικά, θα πρέπει να αναλογιστείτε το πού θα ψήσετε και τι θα ψήσετε σε αυτή. Το ψήσιμο του οβελία, για παράδειγμα, απαιτεί οπωσδήποτε ανοιχτούς χώρους. Ελέγξτε τον χώρο στον οποίο θα τοποθετήσετε την ψησταριά, ώστε να επιλέξετε τις σωστές διαστάσεις.

Ψησταριά Πέλετ: Hi-tech ψήσιμο για hi-level απόλαυση

Οι ψησταριές πέλλετ είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στη βιομηχανία του μπάρμπεκιου, με εκατομμύρια φανατικούς ψήστες σε όλο τον κόσμο. Μια ψησταριά με πολλές ή μάλλον… πάρα πολλές δυνατότητες! Γιατί εξειδικεύεται σε όλες τις μεθόδους ψησίματος (άμεσο ψήσιμο ή έμμεσο, low & slow ψήσιμο), ενώ λειτουργεί και ως μπάρμπεκιου, φούρνος και καπνιστήρι.

Η Pit Boss φέρνει μία νέα εποχή στο ψήσιμο

Οι ψησταριές πέλλετ διαθέτουν ψηφιακή οθόνη ελέγχου, ενώ παρέχουν και τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω WiFi ή Bluetooth (τα μοντέλα της σειράς Pro Series), ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας για το κάπνισμα, το μαγείρεμα και το ψήσιμο μέσω του κινητού σας τηλεφώνου. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερος χρόνος με τους καλεσμένους σας, χωρίς να στέκεστε πάνω από την ψησταριά για να ελέγχετε την θερμοκρασία ή να αναποδυγυρίζετε το φαγητό σας.

Ομοιόμορφο ψήσιμο. Μπορώ να ψήσω ένα ολόκληρο αρνί;

Φυσικά μπορείτε να ψήσετε ένα ολόκληρο αρνί (ανάλογα την ψησταριά που έχετε επιλέξει, να επιλέξετε το τμήμα αρνιού) καθώς ο αέρας διαχέεται ομοιόμορφα και κυκλικά σε όλο τον θάλαμο ψησίματος.

Οι ψησταριές πέλλετ προσφέρουν:
• Ανώτερη γεύση λόγω της φλόγας φυσικού πέλλετ: Ανάδειξη γεύσης του φαγητού, αφού αντί να βάζουμε ξυλάκια καπνίσματος για απλή επίγευση (όπως στις ψησταριές υγραερίου ή κάρβουνου) ψήνουμε αποκλειστικά με πέλλετ (με αποτέλεσμα το φαγητό μας να παίρνει πλήρως την γεύση ξύλου) επιλέγοντας το καλύτερο ξύλο που ταιριάζει με το φαγητό μας.
• Μεγάλη ευελιξία ψησίματος
• Ευκολία στη χρήση
• Συνέπεια που δεν μπορείτε να πάρετε από μία ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου.
• Τίποτα δεν πλησιάζει τη φυσική γεύση του ξύλου και, χάρη στον απλό και ακριβή έλεγχο, το μαγείρεμα σαν επαγγελματίας δεν ήταν ποτέ ευκολότερο.
• Απλούστερη, οικονομικότερη και συντομότερη διαδικασία καθαρισμού.

Ψησταριά υγραερίου

Οι ψησταριές υγραερίου απευθύνονται κυρίως σε όσους θέλουν να αποφύγουν τα κάρβουνα και προσανάμματα, καθώς η προετοιμασία και το άναμμα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η έλλειψη καπνού από τα κάρβουνα. Γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για χρήση σε μικρά μπαλκόνια και βεράντες. Αν επιλέξετε να ψήσετε σε ψησταριά υγραερίου, προτιμήστε μια ψησταριά που μπορείτε να τοποθετήσετε σούβλα. Το κοκορέτσι άλλωστε δεν μπορεί να λείπει από το Πασχαλινό τραπέζι!

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε για πόσα άτομα θα μαγειρέψετε, ώστε να υπολογίσετε εάν θα χρειαστείτε μία ή δύο φιάλες υγραερίου. Για περισσότερη γεύση στα ψητά κρέατα χρησιμοποιήστε ένα κουτί καπνίσματος και επιλέξτε πέλλετ ή τσιπς ξύλου που θα ενισχύσουν την γεύση του φαγητού σας.

Ψησταριά κάρβουνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα είναι αξεπέραστη. Οι ψησταριές κάρβουνου είναι ιδανικές για κήπο ή ευρύχωρα μπαλκόνια με "καλόβολους" γείτονες που δεν γκρινιάζουν για τις μυρωδιές.

Οι ψησταριές κάρβουνου προσφέρουν καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο, συγκρητικά με μια ψησταριά υγραερίου, καθώς μπορείτε να μετακινείτε όπου θέλετε τα κάρβουνα ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταση και τη θερμοκρασία.

Συμβουλές: Πριν το ψήσιμο

  1. Καθαρίστε σχολαστικά τις σχάρες της ψησταριάς σας. Προμηθευτείτε με ειδικά ειδικά καθαριστικά ψησταριών και βούρτσα ώστε να απομακρύνετε κάθε καρβουνιασμένο υπόλειμμα κρέατος.
  2. Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή άλλα εύφλεκτα υγρά για να ετοιμάσετε θράκα για ψήσιμο, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η χρήση δοχείου εκκίνησης, που κάνει εύκολο το άναμμα των κάρβουνων.

Προετοιμάστε το κρέας από την προηγούμενη ημέρα

Όσον αφορά στην ετοιμασία του οβελία, αυτή καλό είναι να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα. Αφού πλυθεί το κρέας σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά, το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Για να το προφυλάξετε από έντομα και άλλα παράσιτα το τυλίγεις με πανί και όχι με πλαστικό, όπως μεμβράνες, σακούλες κ.λπ. γιατί το κρέας μπορεί να αλλοιωθεί.

Σας ευχόμαστε, Καλό Πάσχα και καλά ψησίματα!