Share the story

Οι αναφλέξεις μπορεί να είναι ανησυχητικό μέρος της διαδικασίας ψησίματος, ειδικά αν δεν είστε προετοιμασμένοι για αυτές.

  • Τι προκαλεί τις αναφλέξεις της ψησταριάς;
  • Πώς να τις αντιμετωπίσετε όταν εμφανίζονται;

Οι αναφλέξεις δημιουργούνται συνήθως από τη στάλαξη λίπους, λαδιού ή μαρινάδας. Μπορούν επίσης να προκληθούν αφήνοντας το καπάκι ανοιχτό κατά το ψήσιμο λιπαρών φαγητών και το ψήσιμο στη σχάρα τις μέρες με αέρα, όπου ο άνεμος αναγκάζει το οξυγόνο ανάμεσα στις σχάρες, αλλάζοντας το μείγμα και προκαλώντας μια στιγμιαία έξαρση.

  1. Πώς να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες αναφλέξεις;

Αφιερώνοντας χρόνο για να καθαρίσετε τη σχάρα σας μετά από κάθε μαγείρεμα, θα μειώσετε τον αριθμό των εξάρσεων που αντιμετωπίζετε. Βουρτσίστε και τρίψτε τα υπολείμματα από τις σχάρες σας χρησιμοποιώντας μια βούρτσα καθαρισμού

  1.  Ετοιμάστε προσεκτικά το φαγητό σας

Τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος όπως μπριζόλες, μπιφτέκια ή κοτόπουλο με πέτσα στάζουν περισσότερο, οπότε, όπου είναι δυνατόν, κόψτε το περιττό λίπος ή το δέρμα.

Εάν γνωρίζετε ότι η ψησταριά σας είναι επιρρεπής σε φουντώματα με ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, χρησιμοποιήστε ένα ταψάκι αλουμινίου ή μια μαντεμένια πλάκα για να αποτρέψετε τις αναφλέξεις και να μειώσετε τον απαιτούμενο καθαρισμό.

3. Προθερμάνετε σωστά

Περιμένετε μέχρι η ψησταριά σας να φτάσει στη θερμοκρασία που θα ψήσετε πριν βάλετε οτιδήποτε στις σχάρες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι οτιδήποτε έχει απομείνει από προηγούμενα ψησίματα έχουν καεί και ότι τα πράγματα δεν θα κολλήσουν τόσο εύκολα αυτή τη φορά.

4. Μείνετε πάνω από την ψησταριά

Οι περισσότερες εξάρσεις συμβαίνουν λίγο μετά την προσθήκη φαγητού στη σχάρα ή αμέσως μετά το αναποδογυρισμό του φαγητού, για αυτό μην απομακρυνθείτε τα πρώτα λεπτά.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αναφλέξεις;

Εάν η αναζωπύρωση διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το μαγείρεμα δύο ζωνών και να μετακινήσετε το φαγητό σας στη δροσερή ζώνη στη σχάρα για να αποτρέψετε το στάξιμο. Εάν δεν έχετε ρυθμίσει μια δροσερή ζώνη, μετακινήστε τα αντικείμενα στη σχάρα θέρμανσης ή σε ένα πιάτο.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το μαγείρεμα δύο ζωνών, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ένα τμήμα των καυστήρων απενεργοποιημένο, ώστε να υπάρχουν δύο ξεχωριστές ζώνες: μία με φωτιά και μία χωρίς.

Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε την ανάφλεξη της ψησταριάς με νερό. Δεδομένου ότι συνήθως προκαλούνται από λίπος και λίπη, το νερό δεν θα σβήσει τις φλόγες και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει πιτσίλισμα και να εξαπλώσει τη φωτιά. Εάν ανησυχείτε πραγματικά, μπορείτε να κλείσετε τη σχάρα και να κλείσετε το καπάκι για να μειώσετε το οξυγόνο.