Share the story

Μπαχαρικά ή αλλιώς καρυκεύματα! Ο συνδυασμός αποξηραμένων μπαχαρικών όπως το μαύρο πιπέρι, η ρίγανη, το αφυδατωμένο σκόρδο, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν την γεύση και το άρωμα του φαγητού. Τροφές που δέχονται καρύκευση είναι όλα τα κρέατα, λαχανικά, σάλτσες καθώς και αρτοσκευάσματα.

Τα κλασικά καρυκεύματα που συνοδεύουν το ψητό κρέας είναι το αλάτι, το πιπέρι και η ρίγανη. Δεν είναι όμως απίθανο να συναντήσουμε και άλλα διάσημα μπαχαρικά, όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι ή τον κόλιανδρο.

Ο οδηγός που σας έχουμε ετοιμάσει, αλλά και η τεράστια ποικιλία που διαθέτουμε σε καρυκεύματα, σάλτσες και μαρινάδες, θα σας βγάλουν από το δύσκολο θέμα του «τι πάει - με τι» και θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με ένα μπαχαρικό που σίγουρα δεν θα είναι «αταίριαστο» με το κρέας που έχετε επιλέξει.

Για βόειο κρέας: ρίγανη, βασιλικός, σκόρδο, δεντρολίβανο, μαύρο πιπέρι, φασκόμηλο, πιπέρι καγιέν, κρεμμύδι, θυμάρι, αστεροειδής γλυκάνισος.

  • Mυρωδικά όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο, είναι μερικά από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό όταν έρχεται η ώρα να καρυκεύσουμε το μοσχαρίσιο κρέας.
  • Το μαύρο πιπέρι ταιριάζει υπέροχα καθώς δίνει ελαφρώς καυτερή επίγευση, ενώ το πιπέρι καγιέν δίνει μία ζεστή - έντονη αίσθηση στο στόμα από την πρώτη μπουκιά.
  • Το φασκόμηλο και το θυμάρι στις σωστές αναλογίες ολοκληρώνουν την γεύση του μοσχαρίσιου κρέατος.
  • Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι γλυκός με θερμαντικές ιδιότητες και συνδυάζεται υπέροχα με μοσχάρι και κρεμμύδια σε κοκκινιστό ή στιφάδο. Χρησιμοποιήστέ το με φειδώ και δοκιμάστε το πιάτο καθώς ψήνεται.
Aegean Herbs

Για χοιρινό κρέας: Κύμινο, σέλινο, κόλιανδρος, μάραθος, μουστάρδα σκόνη, πάπρικα, θρούμπι, φασκόμηλο.

  • Το σκόρδο είναι υπέροχο στο χοιρινό κρέας, ειδικά στις χοιρινές μπριζόλες. Είναι αλμυρό και ενισχύει γευστικά την γεύση του κρέατος.
  • Το φασκόμηλο και το χοιρινό είναι ένα υπέροχο ζευγάρι. Η γεύση του φασκόμηλου είναι γήινη και ζεστή. Σε συνδυασμό με την γλυκιά και ήπια γεύση του χοιρινού κρέατος δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα αντίθεση που θα σας ενθουσιάσει.

Για το κοτόπουλο: Μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, κάρυ, δάφνη, βασιλικός, σαφράν.

  • Το σκόρδο πάει με όλα! Στο κοτόπουλο και σε συνταγές πουλερικών προσθέστε μικρότερη ποσότητα απ'ότι θα προσθέτατε στο βόειο ή χοιρινό κρέας.
  • Αν θέλετε ένα καπνιστό αποτέλεσμα, η πάπρικα είναι το μπαχαρικό που χρειάζεστε! Προσθέτει υπέροχη γεύση και ζωηρό χρώμα στο ολόλευκο κοτόπουλο σας.
  • Το κοτόπουλο και το δεντρολίβανο είναι ένα εμβληματικό ζευγάρι που θα το δοκιμάσετε, από το πιο ακριβό εστιατόριο, μέχρι το δείπνο της γιαγιάς... Το δεντρολίβανο είναι δροσερό και ξυλώδες για αυτό χρησιμοποιήστέ το στις σωστές αναλογίες.
Pepper House

Για τα θαλασσινά: Πιπέρι, πάπρικα, μεσογειακή ρίγανη, μαϊντανός, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού, σχοινόπρασο, δάφνη, άνιθος, φασκόμηλο, βασιλικός

  • Θυμάρι, πάπρικα και μαύρο πιπέρι είναι τρία θαυματουργά μπαχαρικά για τα θαλασσινά σας. Συνδυάζονται υπέροχα με τα περισσότερα ψάρια και όχι μόνο.
  • Μεσογειακή ρίγανη! Ταιριάζει απόλυτα με ψάρια του γλυκού νερού. Έχει δυνατή γεύση και επίγευση που θα μείνει αξέχαστη στον ουρανίσκο σας.
  • Ο βασιλικός είναι ιδανικός για ψάρια με σφιχτή σάρκα. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε!
Stubbs Sauces

Τέλος, για να βοηθήσετε το κρέας σας να μαλακώσει και να ενισχύσετε τη γεύση του, μπορείτε ακόμα να το μαρινάρετε για μερικές ώρες πριν από το ψήσιμο. Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.