Share the story

Ο Μάιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού και τι καλύτερο από μπάρμπεκιου με φίλους και τους αγαπημένους σας; Απολαύστε με την παρέα σας παϊδάκια σχάρας, κοτόπουλο ή μπριζόλες. Φτιάξτε την δική σας σπιτική, γλυκιά και καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου για να συνοδεύσετε τα ψητά σας.

Ιστορία του Μπάρμπεκιου:
Η ιστορία του μπάρμπεκιου ξεκινά όταν ο Homo Erectus άρχισε να μαγειρεύει κρέας πάνω σε φωτιά πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια.

Αφότου ο Κολόμβος προσγειώθηκε στην Αμερική το 1492, οι Ισπανοί βρήκαν ντόπιους της Καραϊβικής να ψήνουν κρέας πάνω από μια αυτοσχέδια σχάρα ξύλινων ραβδιών πάνω από μια φωτιά. Ο καπνός και η φωτιά ανέβηκαν για να μαγειρέψουν το κρέας και να του δώσουν μια καπνιστή, ξεχωριστή γεύση. Η αγγλική λέξη "μπάρμπεκιου" προέρχεται από την ισπανική λέξη "barbacoa".

Το μπάρμπεκιου ήταν αρκετά συνηθισμένο τον 18ο αιώνα με Βρετανούς και Ισπανούς αποίκους να μαγειρεύουν κρέας σε στιλ μπάρμπεκιου κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Αποδίδουμε το μπάρμπεκιου ως προερχόμενο από τις ανατολικές αποικίες, με τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα να είναι μεταξύ των πρώτων περιοχών που ξεκίνησε το μπάρμπεκιου.

Το ψήσιμο πάνω σε φωτιά έγινε πολύ δημοφιλές τη δεκαετία του 1950, όταν στα εστιατόρια της Αμερικής χρησιμοποιούσαν μπάρμπεκιου.

Απαραίτητα συστατικά:

  • λάδι
  • κρεμμύδι
  • σκόρδο
  • κέτσαπ
  • καστανή ζάχαρη
  • λευκό ξύδι
  • Σάλτσα Worcestershire
  • σκόνη τσιπότλε

Πώς να φτιάξετε γλυκιά και καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και σοτάρουμε. Προσθέστε κέτσαπ, καστανή ζάχαρη, λευκό ξύδι, σάλτσα Worcestershire και σκόνη chipotle. Σιγοβράζουμε για περίπου 8 λεπτά.

Η γλυκιά και καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου θα πυκνώσει ελαφρώς και θα είναι έτοιμη για χρήση! Δοκιμάστε το σε μπριζόλες, κοτόπουλο, χοιρινό και μπιφτέκια. Μπορείτε ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο BBQ!

Αυτή η σάλτσα μπάρμπεκιου θα διαρκέσει στο ψυγείο σας για περίπου 2 εβδομάδες. Αποθηκεύστε το σε βάζο ή οποιοδήποτε είδος σφραγισμένου δοχείου. Χρησιμοποιήστε το ως επιθυμία για γλυκό και καπνιστό σάλτσα μπάρμπεκιου χτυπά!

Συστατικά

  • 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι
  • 1 μικρό γλυκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κέτσαπ
  • 1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
  • 2 κουταλάκια σκόνη τσιπότλε

Οδηγίες

  1. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι.
  2. Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο καυτό λάδι και μαγειρεύουμε.
  3. Έπειτα προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στο τηγάνι και μειώστε σε σιγανή φωτιά. Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά.
  4. Διατηρήστε ζεστό για το σερβίρισμα.

Πηγή: Γλυκιά και καπνιστή σάλτσα μπάρμπεκιου - Συνταγές για διακοπές (recipesforholidays.com)