Τα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής προσφέρουν εξαιρετική διανομή θερμότητας και κορυφαία γεύση στο φαγητό σας. Είναι κατασκευασμένα από σίδερο και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην θερμότητα. Θερμαίνονται στιγμιαία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας και περιττής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η στιγμιαία θέρμανση διατηρείται καθ'όλη την διάρκεια μαγειρέματος επιτυγχάνοντας ομοιόμορφο μαγείρεμα και ασυναγώνιστη γεύση. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της πορώδους σύστασης τους και του λαδιού που δημιουργούν ένα προστατευτικό "φιλμ" ανάμεσα στο φαγητό με το μαντέμι.
Το βασικότερο πλεονέκτημα των μαντεμένιων σκευών είναι ότι αποφεύγετε την έκθεση σε βλαπτικές για την υγεία, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται σε ένα τυπικό αντικολλητικό τηγάνι, όπως για παράδειγμα PFC γνωστό ως υπερφθοράνθρακας.
Είναι αντικολλητικά αρκεί να γίνετε η σωστή προετοιμασία, γνωστή ως seasoning. Θα χρειαστεί να κάνετε 5-10 μαγειρέματα ή ψησίματα (προτιμήστε λιπαρά φαγητά) για να αρχίσει να γίνετε αντικολλητική η επιφάνεια.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους εστιών, ακόμα και απευθείας πάνω στην φωτιά. Όπως αναφέραμε είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην θερμότητα και αντέχουν στις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Μη διστάσετε να μαγειρέψετε απευθείας πάνω στην ψησταριά σας! Φρυγανίστε ψωμί, τηγανίστε πατάτες ή ετοιμάστε το επιδόρπιο γεύμα σας. Απογειώστε τις γαστρονομικές σας δημιουργίες με την ευκολία μαγειρέματος που σας προσφέρουν τα μαντεμένια σκεύη μαγειρικής!
Πέρα από τις επιδόσεις τους στην μαγειρική ξεχωρίζουν και για την ευκολία στο καθάρισμα. Όσο περιέργο και αν σας φαίνεται, αρκεί να καθαρίσετε με νερό. Δεν χρειάζεται σαπούνι διότι αλλοιώνει το προστατευτικό φιλμ που προαναφέραμε, δεν χρειάζονται σύρμα διότι είναι αντικολλητικά και οι τροφές δεν κολλάνε όπως σε ένα κοινό τηγάνι.
Όλα αυτά προυποθέτουν σωστή συντήρηση, όπως για παράδειγμα να μην αφήνουμε πολύ ώρα φαγητό μέσα στο σκεύος, ιδίως τα όξινα τρόφιμα. Το κρασί, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, ο αρακάς και αρκετές έτοιμες σάλτσες ντομάτας είναι μερικά από τα υλικά που πρέπει να αποφύγετε για τα πρώτα μαγειρέματα.
Αποφύγετε:
- Πολύ έντονο καθαρισμό και τρίψιμο του σκεύους
- Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού
- Αποθήκευση του σκεύους πριν αυτό να έχει στεγνώσει καλά
- Συχνό μαγείρεμα πολύ όξινων τροφών
- Πολύωρη παραμονή του φαγητού στο σκεύος ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει
Ακόμα και αν σκουριάσουν τα μαντεμένια σκεύη μπορείτε να τα επαναφέρετε και να τα έχετε για πολλά χρόνια ακόμη.
Για να αφαιρέστε την σκουριά χρησιμοποιήστε το σφουγγάρι καθαρισμού της LODGE ή μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το σκεύος με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Η πατίνα έχει πλέον καταστραφεί, επομένως στην περίπτωση αυτή η χρήση του υγρού πιάτων δεν ενοχλεί.
Στεγνώστε το σκεύος σας ΑΜΕΣΩΣ μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή λινέλαιο) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και βάλτε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230°C.
Συμβουλή: Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο δημιουργείται καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος σας να κρυώσει. Μόλις κρυώσει βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε ότι έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και λίγο πιο γυαλιστερό. Ξαναπεράστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή λινέλαιο) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος σας είναι τώρα πάλι έτοιμο για χρήση.