Share the story

Στο πάρτυ εγκαινίων του Grill Me 12/3/22 οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ίδιο κρέας, με την ίδια μαρινάδα, ψημένο σε τρεις διαφορετικής καύσης ψησταριές. Το ερώτημα ήταν διπλό:

  1. Να αναγνωρίσουν ποιο κομμάτι ψήθηκε σε ποια ψησταριά.
  2. Ποιο τους άρεσε περισσότερο άσχετα που νόμιζαν πως ψήθηκε.

Το 45% πέτυχε και τα τρία! Από το BLIND TEST:

  • το 57% ψήφισε πως το κρέας που είχε ψηθεί σε Ψησταριά Πέλλετ είχε καλύτερη γεύση,
  • το 25% ψήφισε την γεύση από Ψησταριά Kamado,
  • το 18% ψήφισε την γεύση από Ψησταριά Υγραερίου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικά χαρακτηριστικά και διαφορές από τους τρεις τύπους ψησταριών που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή στην αγορά ψησταριάς.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψησταριών υγραερίου σε σχέση με τις παραδοσιακές ψησταριές κάρβουνου είναι ότι ανάβουν γρήγορα και πιάνουν την επιθυμητή θερμοκρασία που έχετε ορίσει, ενώ παράλληλα παρέχουν συνεχή ροή καυσίμου. Η ευκολία αυτή σας λύνει τα χέρια καθώς μπορείτε να ψήνετε όσο συχνά επιθυμείτε, χωρίς να σκέφτεστε αν θα λερώσετε τα χέρια σας, αν θα φτάσουν τα κάρβουνα, ενώ ελέγχετε εύκολα την ένταση χωρίς να χρειάζεται να μετακινείτε τα κάρβουνα κάτω από το φαγητό.

Μια ψησταριά υγραερίου συνήθως συνοδεύεται από πλευρικές, πολλαπλές εστίες και καυστήρες, θέσεις ψησίματος, αυτόματο σύστημα φωτισμού και σύστημα ανάφλεξης, βοηθητικές επιφάνειες όπως αναδιπλούμενα ράφια, σύνεργα ψησίματος και σύγχρονα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μια αυτόνομη υπαίθρια κουζίνα.

Οι ψησταριές κάρβουνου προσφέρουν ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα λόγω του καπνίσματος του κρέατος από τους καπνούς που προέρχονται από την καύση του λίπους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σε σύγκριση με τις ψησταριές υγραερίου οι ψησταριές κάρβουνου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανάψουν. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε μισή ώρα από τη στιγμή που θα ανάψετε το προσάναμμα για τα κάρβουνα, μέχρι να ξεκινήσετε το ψήσιμο.

Ο υπολογισμός της ποσότητας στα κάρβουνα είναι πολύ σημαντικός. Αν δεν έχετε υπολογίσει καλά τα κάρβουνα και είναι λίγα θα σβήσουν και το φαγητό θα μείνει μισοψημένο ή στην περίπτωση που είναι πολλά το φαγητό θα καεί εξωτερικά και μέσα θα είναι ωμό.

Οι ψησταριές πέλλετ είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιτύχετε την καταπληκτική γεύση του ξυλόφουρνου, χωρίς κόπο αλλά και χωρίς τον καπνό που θα δημιουργούσε μια ψησταριά κάρβουνου. Ανάβουν σε λιγότερο από 15 λεπτά, αρκεί να ορίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία παραμένει σταθερή καθ'όλη την διάρκεια του ψησίματος.

Μετά τα πρώτα 3 λεπτά έναρξης και ανάφλεξης, το υπόλοιπο ψήσιμο γίνεται χωρίς καθόλου καπνό και με υπόλειμμα στάχτης, μόνο ελάχιστα ml που αντιστοιχούν το πολύ, σε μια κουταλιά της σούπας. Το αποτέλεσμα του ψησίματος με πέλλετ δίνει στο φαγητό σας πραγματικά έντονη γεύση ξύλου. Ψήστε κρέας, ψάρι, λαχανικά, φουρνίστε πίτσες και ψωμί, μαγειρέψτε με κατσαρόλα, καπνίστε σολωμό, αφήστε τη φαντασία σας και την όρεξή σας ελεύθερη να δημιουργήσει.

Αλλά προχωρήστε ένα βήμα ακόμα. Γίνεται ο σεφ της παρέας διαλέγοντας το κατάλληλο άρωμα πέλλετ! Ναι, καλά καταλάβατε! Μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο άρωμα πέλλετ που ταιριάζει και αναδεικνύει τη γεύση του φαγητού σας. Αγαπημένα υλικά της φύσης, δένουν απόλυτα, δίνοντας το άρωμά τους στο πέλλετ ψησίματος. Φρούτα, ξύλο κερασιού ή μήλου, σας επιτρέπουν να πετύχετε γλυκιά γεύση στο φαγητό ενώ τα πιο τολμηρά αρώματα όπως το hickory και το whiskey δίνουν μια πιο ισχυρή και πικάντικη καπνιστή γεύση.