Η Τσικνοπέμπτη ή αλλιώς Τσικνοπέφτη είναι η πιο διάσημη γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνεται άφθονο κρέας. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, αφού για το χριστιανισμό τόσο η Τετάρτη όσο και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας κατά τις οποίες δεν πρέπει να καταναλώνεται ούτε λάδι.
Ονομάζεται έτσι καθώς την ημέρα εκείνη έψηναν κρέας και η τσίκνα ήταν διάχυτη παντού. Φημολογείται ότι η προέλευσή της προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, με την πλειοψηφία των λαογράφων να υποστηρίζουν πως το φαγοπότι και το γλέντι είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Κατά τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων γιορταζόταν ο θεός Διόνυσος μέσα από τα εκστατικά τελετουργικά με έντονη την παρουσία της βρώσης κρέατος, της οινοποσίας και του μασκαρέματος.
Ανάλογες γιορτές με κρεατοφαγία υπάρχουν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει η Schmutziger Donnerstag, που σημαίνει "Λιπαρή Πέμπτη" ενώ στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ υπάρχει το Mardi Gras, που σημαίνει "Λιπαρή Τρίτη". Και αυτές οι γιορτές συνήθως συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στην Ελλάδα γιορτάζεται έντονα η γιορτή αυτή και χιλιάδες ψήστες απολαμβάνουν την αγαπημένη τους συνήθεια χωρίς τον φόβο ότι η τσίκνα θα ενοχλήσει τους γείτονες. Επειδή η μέρα αυτή πλησιάζει σου έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να τσικνίσεις με την οικογένεια, την παρέα ή τους συναδέλφους σου.
Επέλεξε τον σωστό τύπο ψησταριάς ανάλογα με τις ανάγκες ή τον χώρο σου.
Στο grillme.gr αποκλειστικά για την Τσικνοπέμπτη μπορείς να βρεις ψησταριές υγραερίου από την Broil King με υπέροχα δώρα. Οι ψησταριές υγραερίου είναι η εύκολη λύση στο μπάρμπεκιου καθώς προσφέρουν γρήγορο μαγείρεμα με πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Εάν θέλεις να απογειώσεις τον ουρανίσκο σου αλλά και να επεκτείνεις τους γευστικούς και μαγειρικούς ορίζοντες, οι ψησταριές pellet της Pit Boss είναι η τέλεια επιλογή. Οι ψησταριές πέλλετ προσφέρουν:
- Ψήσιμο τέλειο σε κρέας, ψάρια, πουλερικά κ.ά.
- Κάπνισμα για τέλειο αποτέλεσμα κρεάτων αλλα και ψαριών,
- Φούρνισμα για παραδοσιακές αλλα και πιό «πειραγμένες» γεύσεις,
- Άμεσο ψήσιμο, θωράκιση/καψάλισμα/φλόγισμα για πιο ζουμερό αποτέλεσμα,
- Έμμεσο ψήσιμο για ενα γεμάτο αρώματα αποτέλεσμα ανάλογα με το πέλλετ που θα επιλέξετε
- Αργό ψήσιμο σε σταθερή θερμοκρασία (γάστρα ή κατσαρόλα κ.ά.),
- Ξυλόφουρνο για ψήσιμο πίτσας ή ψωμιού στην ειδική επιφάνεια σε δυνατή φωτιά,
- BBQ με έντονες μαρινάδες της επιλογής σας , πάντοτε χωρίς αναφλέξεις που μπορούν να καταστρέψουν τη γευστική σας απόλαυση.
Για να γίνεις ο απόλυτος griller εξοπλίσου με τα απαραίτητα.
Βρες εδώ όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστείς. Ποδιά, γάντια, θερμόμετρο κρέατος, επιφάνεια κοπής, μαχαίρι αλλά και πέλλετ ή φιάλη υγραερίου για την ψησταριά σου.
Η μαρινάδα είναι το "sos"... για να πετύχεις την τέλεια γεύση.
Μεγάλη ποικιλία σε μαρινάδες, σάλτσες αλλά και καρυκεύματα. Βάζουμε την sauce, βάλε την φαντασία. Μη ξεχάσεις να εξοπλιστείς με τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως μπύρα και αλλαντικά.
Τα έχουμε όλα! Τυριά και αλλαντικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς που θα σε ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα.
Παρασκευή. Ωραία φάγαμε, αλλά πως καθαρίζω;
Μην αγχώνεσαι καθόλου. Καθάρισε και ντύσε την ψησταριά σου με το ιδανικό κάλυμμα ψησταριάς. Εξοπλίσου με τον απαραίτητο εξοπλισμό καθαρισμού και πες αντίο στα λίπη!
Καλή Τσικνοπέμπτη. Αν βρήκες χρήσιμο το άρθρο μας, μοιράσου το με τον φίλο που ακόμα αμφιταλαντεύεται για το πως και αν θα ψήσει...