Share the story

Αν υπάρχει ένα σκεύος που πρέπει να μπει στην κουζίνα κάθε λάτρη του παραδοσιακού φαγητού αυτό είναι σίγουρα το μαντεμένιο Dutch Oven. Αυτό το βαρύ, ανθεκτικό «θηρίο» δεν είναι απλώς μια κατσαρόλα. Είναι ένα εργαλείο που φέρνει τη ζεστασιά και τη νοστιμιά του παλιού καλού σπιτικού φαγητού, ειδικά όταν μιλάμε για σιγομαγειρεμένες συνταγές, όπως το αγαπημένο μας στιφάδο κουνέλι.

Το στιφάδο είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, αντιπροσωπεύοντας τη μεσογειακή μαγειρική της αργής φωτιάς, των αρωμάτων και της πλούσιας γεύσης.

Η λέξη "στιφάδο" πιστεύεται ότι έχει ρίζες σε μεσαιωνικές ή ενετικές επιρροές, πιθανόν από το ιταλικό stufato (βραστό, σιγομαγειρεμένο) ή το ελληνικό στιφάδα (που σημαίνει αργή φωτιά και "στίβω" συμπιέζω, βάζω σε πυκνή διάταξη), υποδηλώνοντας το αργό, κλειστό μαγείρεμα.

stifado-se-mantemenio-dutch-oven-paradosiaki-geysi-diaxroniki-antoxi

Γιατί το μαντέμι είναι ο σύμμαχός σας στο "Slow Cooking"; 

  1. Σταθερή Θερμοκρασία: Το μαντέμι ζεσταίνεται αργά, αλλά όταν ζεσταθεί, κρατάει τη θερμοκρασία του σταθερή! Αυτό σημαίνει ότι το στιφάδο σας σιγοβράζει με τον πιο ομοιόμορφο τρόπο, χωρίς αυξομειώσεις που στεγνώνουν το κρέας.
  2. Τέλεια Κατανομή: Δεν αφήνει "καυτά σημεία" στον πάτο. Η θερμότητα απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το σκεύος, εξασφαλίζοντας ότι το κρέας σας θα «λιώνει» στο στόμα και η σάλτσα θα δέσει τέλεια, χωρίς να κολλήσει τίποτα.

Υλικά Συνταγής

  • 1,5kg κουνέλι, κομμένο σε μερίδες
  • 1,5 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 150 ml (περίπου 2/3 φλ.) ελαιόλαδο
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 50 ml (περίπου 3 κ.σ.) κόκκινο ξύδι (κατά προτίμηση βαλσαμικό ή καλής ποιότητας)
  • 400 γρ. (1 κονσέρβα) ντομάτα κονκασέ (ή τριμμένη φρέσκια)
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλα (ολόκληρα)
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι (ολόκληροι)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες ή χοντροκομμένες)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • Νερό ή ζωμός λαχανικών/κρέατος

Προετοιμασία:

  1. Στεγνώστε καλά το κουνέλι με χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώστε τα και προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βάλτε το Dutch Oven σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στην εστία. Προσθέστε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια του κουνελιού σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αφαιρέστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο σκεύος. Ρίξτε τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να πάρουν λίγο χρώμα.
  4. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί (περίπου 2 λεπτά).
  5. Προσθέστε το ξύδι, την ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, τα ολόκληρα σκόρδα, τη δάφνη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.
  6. Επαναφέρετε τα κομμάτια του κουνελιού στο Dutch Oven, ανακατεύοντας να καλυφθούν με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό, ίσα-ίσα να καλύψει το κρέας.
  7. Κλείστε το σκεύος με το καπάκι του και μεταφέρετέ το στον προθερμασμένο φούρνο.
  8. Ψήστε για 2,5 έως 3 ώρες στους 160°C (ή μέχρι το κρέας να λιώνει).
  9. 15 λεπτά πριν το τέλος, αφαιρέστε το καπάκι για να πάρει λίγο χρώμα η σάλτσα και να "δέσει" καλύτερα.
stifado-se-mantemenio-dutch-oven-paradosiaki-geysi-diaxroniki-antoxi

Σε μια εποχή που όλα τρέχουν, το μαντεμένιο σκεύος μας θυμίζει ότι οι ωραίες γεύσεις χρειάζονται χρόνο. Ένα στιφάδο που σιγοβράζει στο Dutch Oven δεν είναι απλώς φαγητό είναι μια γευστική ανάμνηση που ξυπνά όλες τις αναμνήσεις του σπιτικού τραπεζιού.