Δεν υπάρχει πιο γλυκιά απόλαυση στην κουζίνα από το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού. Είναι μια μυρωδιά που ξυπνά αναμνήσεις, δημιουργεί θαλπωρή και μας φέρνει όλους γύρω από το τραπέζι.
Κι αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, χωρίς μίξερ, χωρίς κουραστικό ζύμωμα, με ελάχιστη προσπάθεια… και να το απογειώσετε ψήνοντάς το στο αγαπημένο σας μαντεμένιο σκεύος Lodge Cast Iron;
Η Lodge με την κορυφαία ικανότητα διατήρησης θερμότητας, μετατρέπει το σκεύος σας σε έναν μικρό φούρνο αρτοποιείου. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί με τραγανή, χρυσαφένια κόρα και ψίχα αφράτη, μαστιχωτή και γεμάτη γεύση.
Κι εδώ μπαίνει το μυστικό συστατικό: το στραγγιστό γιαούρτι. Χαρίζει υγρασία, απίστευτη υφή και διατηρεί το ψωμί φρέσκο για περισσότερο.
Θα χρειαστείτε:
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1/4 κούπας χλιαρό νερό
- 2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ή αλεύρι καλαμποκιού (για την βάση του σκεύους)

Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Ξεκινήστε με τη μαγιά: Σε ένα μπολάκι, ανακατέψτε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και αφήστε τη 5 λεπτά να «ξυπνήσει».
- Ετοιμάστε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το γιαούρτι. Ανακατέψτε με κουτάλα, ώσπου να πάρετε μια κολλώδη ζύμη. Δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα!
- Ξεκούραση: Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το σε σκιερό μέρος για 1–2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Προθέρμανση Lodge: Βάλτε το μαντεμένιο σας σκεύος (με καπάκι) στον φούρνο και ανάψτε στους 220°C. Έτσι το ψωμί θα ψηθεί σωστά και θα δημιουργήσει την τέλεια κόρα.
- Ρίξτε λίγο αλεύρι στον πάγκο, δώστε στρογγυλό σχήμα στη ζύμη.
- Βγάλτε με προσοχή το καυτό σκεύος, πασπαλίστε με σιμιγδάλι, τοποθετήστε τη ζύμη και κλείστε με το καπάκι. Ψήστε 30 λεπτά σκεπασμένο και 15–20 λεπτά ξεσκέπαστο.
Αντέξτε τον πειρασμό και αφήστε το ψωμί να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψετε.
Μερικά tips από το Grill Me:
- Ρίξτε μέσα στη ζύμη ελιές, καρύδια ή αποξηραμένα βότανα.
- Αν σας αρέσει πιο τραγανή η κόρα, αφήστε το ψωμί να ψήνεται 5 με10 λεπτά παραπάνω ξεσκέπαστο.
- Το ψωμί διατηρείται φρέσκο 2–3 μέρες, αλλά μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το καταψύξετε. Ζεσταίνεται τέλεια στην τοστιέρα.
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή το Σαββατοκύριακο και γεμίστε την κουζίνα σας με το άρωμα του πιο απλού και πιο απολαυστικού ψωμιού.