Share the story

Το Πάσχα πλησιάζει, και μαζί του έρχεται το δίλημμα που απασχολεί κάθε ψήστη: Να μαρινάρουμε ή όχι το αρνί ή το κατσίκι πριν το ψήσιμο στη σούβλα; Ο οβελίας είναι το απόλυτο έδεσμα της Λαμπρής, και όλοι θέλουμε να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα ζουμερό, γευστικό και καλοψημένο!

Ας δούμε όλα τα μυστικά για να εντυπωσιάσετε φέτος τους καλεσμένους σας.

1. Μαρινάρισμα: Ναι ή Όχι;

Το μαρινάρισμα είναι ένας παραδοσιακός τρόπος να προσθέσουμε επιπλέον γεύση στο αρνί ή το κατσίκι. Ωστόσο, κάποιοι παραδοσιακοί ψήστες πιστεύουν πως το φρέσκο κρέας δεν χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις. Ανάλογα με την προτίμησή σας, μπορείτε να επιλέξετε:

  • Χωρίς μαρινάρισμα: Το αρνί ή κατσίκι αρκείται σε χοντρό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αυτή η προσέγγιση αναδεικνύει τη φυσική νοστιμιά του κρέατος.
  • Με μαρινάρισμα: Αν θέλετε πιο έντονη γεύση και το κρέας να είναι "λουκούμι", μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, θυμάρι και δεντρολίβανο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 12-24 ώρες για βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πώς μπορώ να μαρινάρω το αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα;

Για να μαρινάρετε το αρνί για το Πάσχα, μπορείτε να ακολουθήσετε μια παραδοσιακή και γευστική συνταγή. 
 
Υλικά για την χειροποίητη μαρινάδα: 
  • Ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι
  • Χυμό και ξύσμα λεμονιού: 1 λεμόνι
  • Σκόρδο: 4 σκελίδες τριμμένες
  • Φρέσκο θυμάρι: 2-3 κλωναράκια
  • Φρέσκα φύλλα δάφνης: 3
  • Φύλλα ρίγανης: 2 κουταλιές φρέσκες
  • Αλάτι: κατά βούληση
  • Πιπέρι: 1 κοφτό κουταλάκι

Προετοιμασία: Χτυπάτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  1. Προετοιμασία Κρέατος: Αλείφετε το κρέας σε όλα τα μέρη, μέχρι να απλωθεί παντού η μαρινάδα.
  2. Αποθήκευση: Σκεπάζετε το αρνί με ένα μεγάλο πανί και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8-12 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  3. Προθέρμανση: Μια ώρα πριν το ψήσιμο, βγάζετε το αρνί από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Ψήσιμο: Αλατίζετε το κρέας και το περνάτε στη σούβλα. Ψήνεται για περίπου 2-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη θερμοκρασία της φωτιάς. Αλείφετε συχνά με τη μαρινάδα για να διατηρήσει την υγρασία και τη γεύση.

Πέρα από τη μαρινάδα, η σωστή προετοιμασία του οβελία είναι εξίσου σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι το αρνί ή κατσίκι έχει δεθεί καλά στη σούβλα, ώστε να γυρίζει ομοιόμορφα και να ψήνεται σωστά. Ένα ελαφρύ άλειμμα με ελαιόλαδο θα το βοηθήσει να αποκτήσει τραγανή πέτσα.

3. Τα Μυστικά του Τέλειου Ψησίματος - Grill Me Tips

  • Ψήστε τον οβελία αργά και σταθερά, σε απόσταση από τη φωτιά, για 3-4 ώρες.
  • Ξεκινήστε με δυνατή φωτιά για να σφραγίσετε τους χυμούς και μετά χαμηλώστε τη.
  • Αλείφετε τακτικά με ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη για να διατηρήσετε την υγρασία.

4. Μην ξεχνάτε το κοκορέτσι!

Το κοκορέτσι είναι το απόλυτο συνοδευτικό του οβελία. Χρησιμοποιήστε έντερα καλά καθαρισμένα και αρωματικά υλικά, όπως αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ψήνεται για περίπου 2 ώρες και γίνεται εξίσου λαχταριστό με το αρνί.

Το αν θα επιλέξετε μαρινάρισμα ή όχι εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Το πιο σημαντικό είναι η σωστή προετοιμασία και το υπομονετικό ψήσιμο. Ακολουθήστε τα παραπάνω μυστικά και απολαύστε έναν ζουμερό και γευστικό οβελία φέτος το Πάσχα!