Share the story

Τα Χριστούγεννα είναι εποχή θαλπωρής και συντροφικότητας, αγάπης και τρυφερότητας, φροντίδας και εναγκαλισμού. Οι ημέρες του έτους που θα αναλογιστούμε το πόσο συνεπής και ειλικρινείς είμαστε απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Το τι προσφέρουμε και πόσο καλά έχουμε καταφέρει να τους αγκαλιάσουμε μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το να βρεθούμε και να φάμε μαζί γίνεται μια τελετουργία που αποκτά διαστάσεις μυθικές αλλά και συγχρόνως ανθρώπινες και πραγματικά ουσιαστικές.

Όλες μας οι συζητήσεις γυρνούν γύρω από μια εστία, συγκεντρωνόμαστε σε τραπέζια γιορτινά και καθώς τρώμε μαζί, η ψυχή γεμίζει και αγαλλιάζει.

Οι συνταγές με γιορτινές σούπες ανταλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς. Κολοκυθόσουπες, καστανόσουπες, κρεμμυδόσουπες, κρεατόσουπες όλες το ίδιο γιορτινές και απολαυστικές με καλά κρυμμένα μυστικά από κάθε μάγειρα και μαγείρισσα που θέλει να βάλει την προσωπική του/της σφραγίδα σε κάθε συνταγή αλλά και με ένα κοινό μυστικό σε όλες, το σκεύος!!!

Η επιλογή του κατάλληλου σκεύους κάνει τη διαφορά και ολοκληρώνει την προσπάθεια.

Η μαντεμένια γάστρα (Dutch Oven) είναι μια ειδική κατσαρόλα, που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και για την παρασκευή φαγητών που απαιτούν αργό και ομοιόμορφο μαγείρεμα. Έχει στιβαρό καπάκι που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και της θερμότητας, κάνοντάς την ιδανική για σιγομαγειρέματα, για στιφάδο, για ψήσιμο ψωμιού, για μαγειρευτά και πάνω από όλα για σούπες!!!

Ανθεκτικές και πρακτικές οι μαντεμένιες γάστρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εστίες γκαζιού, φούρνους ή ακόμη και απευθείας σε ανοιχτή φωτιά ψησταριάς, γεγονός που τις καθιστά πολυλειτουργικές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι Dutch Ovens γάστρες είναι επισμαλτωμένες, πράγμα που διευκολύνει τον καθαρισμό και προσθέτει χρώμα και στυλ στο τραπέζι τοποθετώντας τις και σαν σκεύη σερβιρίσματος.

Υποστηρίζεται πως οι μαντεμένιες γάστρες πήραν το όνομά τους από Ολλανδούς εμπόρους που τις πουλούσαν πόρτα-πόρτα, ενώ ταυτόχρονα Ολλανδοί άποικοι της Αμερικής, τις χρησιμοποιούσαν ευρέως στην καθημερινότητά τους.

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό μιας μαντεμένιας γάστρας Dutch Oven είναι το ερμητικό κλείσιμο του σκεύους που συγκρατεί όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία στο εσωτερικό, καθώς και η κατασκευή από μαντέμι υψηλής ποιότητας.

Ο συνδυασμός της απαράμιλλης και ασυναγώνιστης συγκράτησης θερμοκρασίας και υγρασίας στο εσωτερικό της γάστρας, εξασφαλίζει ότι το φαγητό θα μαγειρευτεί αργά, ιδανική κατάσταση για σούπες.

Eσείς φροντίστε λίγα πράγματα και τα υπόλοιπα αφήστε τα σε μια μαντεμένια γάστρα – Dutch Oven για να κάνετε την πιο νόστιμη και γιορτινή χριστουγεννιάτικη σούπα!!!

  • Ψιλοκόψτε την πρώτη ύλη
  • Σιγοβράστε με γάστρα ξεσκέπαστη
  • Προσθέστε λιπαρή ουσία (κρέμα γάλακτος, τυρί κλπ)
  • Ξαφρίστε τακτικά
  • Πολτοποιήστε με δόσεις
  • Περάστε από σινουά (σουρωτήρι)
  • Γαρνίρετε ευφάνταστα

Συνταγή: Χριστουγεννιάτικη σούπα σε μαντεμένια γάστρα

Υλικά:

  • 1 κιλό κοτόπουλο ή γαλοπούλα (κομμένο σε κομμάτια)
  • 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1 πατάτα (κομμένη σε κύβους)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 200 γρ. φασόλια (προαιρετικά, για περισσότερη πρωτεΐνη)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)
  • Φρέσκος μαϊντανός (για γαρνίρισμα)

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία Υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας και κόβοντας όλα τα λαχανικά και το κρέας.
  2. Σοτάρισμα: Στην μαντεμένια γάστρα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε το κρέας και κρατήστε το στην άκρη.
  3. Λαχανικά: Στην ίδια γάστρα, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, προσθέστε τα καρότα και την πατάτα, και συνεχίστε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
  4. Προσθήκη Ζωμού: Επιστρέψτε το κρέας στη γάστρα και προσθέστε το ζωμό. Ανακατέψτε καλά, πρόσθεσε τα φασόλια (αν χρησιμοποιείς) και τα μπαχαρικά (θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι).
  5. Μαγείρεμα: Καλύψτε τη γάστρα και τοποθετήστε την σε προθερμασμένο φούρνο/ψησταριά στους 180°C. Αφήστε την να σιγοβράσει για περίπου 1,5-2 ώρες, μέχρι να είναι το κρέας τρυφερό και τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει.
  6. Τελευταίες Πινελιές: Αν επιθυμείτε, προσθέστε κρέμα γάλακτος για περισσότερη κρεμώδη υφή και ανακατέψτε καλά. Αφήστε την να βράσει για 5 λεπτά ακόμα.
  7. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με φρέσκο μαϊντανό.

Αυτή η σούπα είναι ιδανική για τις γιορτές και θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού και τις καρδιές. Καλή απόλαυση!

Συνταγή: Κολοκυθόσουπα σε μαντεμένια γάστρα

Η κολοκυθόσουπα σε μαντεμένια γάστρα είναι μια υπέροχη και αρωματική συνταγή, ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Η μαντεμένια γάστρα βοηθά να διατηρηθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να την ετοιμάσετε:

Υλικά:

  • 1 κιλό κολοκύθα (κομμένη σε κύβους)
  • 2-3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 πατάτα (κομμένη σε κύβους)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία Υλικών: Πλύνετε και κόψτε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφεται παραπάνω.
  2. Σοτάρισμα: Σε μαντεμένια γάστρα Dutch Oven, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθήκη Λαχανικών: Προσθέστε την κολοκύθα, τα καρότα και την πατάτα στη γάστρα. Σοτάρετε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Μπαχαρικά και Ζωμός: Προσθέστε το κύμινο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών ή το νερό και ανακατέψτε καλά.
  5. Μαγείρεμα: Κλείστε τη γάστρα με το καπάκι και τοποθετήστε την σε προθερμασμένο φούρνο/ψησταριά στους 180°C. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά.
  6. Πολτοποίηση: Αφού είναι έτοιμα, βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό για να την αραιώσετε.
  7. Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο.

* Bρείτε κι άλλες συνταγές στις ειδικές εκδόσεις μας για μαντεμένια σκεύη

Ό,τι αποφασίσετε να προσφέρετε να το κάνετε με αγάπη!!!
Καλά Χριστούγεννα, Υγεία, Ευτυχία και όλα τα καλά του κόσμου!!!