Τα καλάθια ψησίματος είναι ειδικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο φαγητών στο φούρνο ή στην ψησταριά. Αυτά τα καλάθια είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά όπως μέταλλο ή αλουμίνιο και έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την κυκλοφορία του ζεστού αέρα και να διασφαλίσουν ομοιόμορφο ψήσιμο στο κρέας ή στο ψάρι.
Είναι τα πλέον κατάλληλα σκεύη για το ψήσιμο των λαχανικών διότι διαθέτουν αντικολλητική επίστρωση και οπές στην κατασκευή για να φεύγουν τα υγρά, ενώ κρατάνε τα λαχανικά ασφαλή μέσα στο σκεύος.
Τα καλάθια ψησίματος και οι φριτέζες είναι πολύ χρήσιμα αξεσουάρ για την ψησταριά, καθώς διευκολύνουν το ψήσιμο τροφίμων που είναι μικρά ή εύθραυστα, όπως ψιλοκομμένα λαχανικά, θαλασσινά και μικρά κομμάτια κρέατος, ενώ "βουτάνε" με άνεση μέσα στη φωτιά ή στο καυτό λάδι.
Συνήθως κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα και είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και ιδανικά για ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ κυκλοφορούν τον θερμό αέρα με απόλυτη ελευθερία ανάμεσα στις ίνες της πρώτης ύλης.
Χρήση Καλαθιών Ψησίματος
1. Προετοιμασία Τροφίμων: Κόψτε τα λαχανικά ή άλλες τροφές σε κομμάτια κατάλληλου μεγέθους ώστε να χωρούν στο καλάθι. Μπορείτε να τα μαρινάρετε πριν το ψήσιμο.
2. Προθέρμανση της Ψησταριάς: Ξεκινήστε προθερμαίνοντας την ψησταριά σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Αυτό θα βοηθήσει στο να ψηθούν ομοιόμορφα τα τρόφιμα.
3. Τοποθέτηση στο Καλάθι: Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο καλάθι με τρόπο που να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα. Μην τα παραφορτώνετε, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλο ψήσιμο.
4. Ψήσιμο: Τοποθετήστε το καλάθι στη ζεστή ψησταριά. Χρησιμοποιήστε τσιμπίδες για να γυρίσετε τα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
5. Έλεγχος Ψησίματος: Ελέγχετε τακτικά τα τρόφιμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν καίγονται. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσετε ότι έχουν ψηθεί σωστά.
6. Σερβίρισμα: Αφαιρέστε το καλάθι από την ψησταριά και αφήστε τα τρόφιμα να "ξεκουραστούν" για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Συμβουλές
- Χρησιμοποιείτε σπρέι λαδιού για να αποτρέψετε το κόλλημα των τροφίμων.
- Πειραματιστείτε με διαφορετικές μαρινάδες και μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στα ψητά σας.
- Να είστε προσεκτικοί με το πλύσιμο του καλαθιού μετά τη χρήση, ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Με αυτά τα βήματα, θα μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα καλάθια ψησίματος στην ψησταριά σας αλλά και στο φούρνο!