Share the story

Το μπάρμπεκιου δεν είναι απλά μια τεχνική ψησίματος. Είναι μια ιεροτελεστία, μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με την παρέα μας. Από την αμερικανική παράδοση μέχρι τις ελληνικές ταράτσες και αυλές, το μπάρμπεκιου έχει διαφορετικά πρόσωπα και γεύσεις. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν σε μερικές από τις πιο φημισμένες περιοχές του κόσμου, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και καταλήγοντας... στη Λάρισσα. Γιατί στο τέλος της ημέρας το μπάρμπεκιου στην Ελλάδα είναι μια λατρεμένη συνήθεια.

Texas BBQ: Το μέγεθος μετράει
Όταν μιλάμε για μπάρμπεκιου στο Τέξας, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι brisket αυτό το τεράστιο κομμάτι βοδινού που ψήνεται για ώρες, σχεδόν σαν να το "μαλώνεις" για να βγει τέλειο. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μαλώνεις με το brisket. Το αφήνεις να σιγοψήνεται, με λίγο αλάτι, πιπέρι και την απαραίτητη υπομονή. Όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό. Οι "Τεξανοί" δεν ασχολούνται με περίπλοκες σάλτσες ή γαρνιτούρες. Αρκούνται στη γεύση του κρέατος, καπνισμένο με ξύλο από βελανιδιά ή mesquito.

Αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε το Texas BBQ στην Ελλάδα, θα ήταν σαν να βάζουμε αρνί στη σούβλα και να το αφήνουμε να ψηθεί με την ίδια απλότητα και αφοσίωση.

Memphis BBQ: Η τέχνη της σάλτσας
Αν οι Τεξανοί αγαπούν το λιτό και το απέριττο, οι κάτοικοι του Memphis είναι οι μαέστροι της σάλτσας. Το Memphis BBQ είναι συνώνυμο με τα χοιρινά παϊδάκια (ribs) που καλύπτονται με μια γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας και ξιδιού ή καρυκεύματα. Η τεχνική τους είναι πιο παιχνιδιάρικη, με το κρέας να "χορεύει" με τη σάλτσα, αφήνοντας μια ισορροπία γεύσεων που κάνει τα δάχτυλά σου να κολλάνε... και να το απολαμβάνεις!

Αν το Memphis BBQ ήταν ελληνικό, θα ήταν σαν εκείνο το χοιρινό που ψήνεται σε χασαποταβέρνες, αλλά με τη δική μας κλασική σάλτσα λεμονιού και ρίγανης.

Carolina BBQ: Το Ξίδι Βασιλεύει
Το Carolina μπάρμπεκιου είναι διάσημο για το pulled pork τους, χοιρινό που καπνίζεται για ώρες και μετά "τραβιέται" σε ίνες. Το μυστικό όμως εδώ δεν είναι το κρέας αλλά η σάλτσα: ξίδι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Η οξύτητα του ξιδιού διαπερνά το λιπαρό κρέας, δίνοντας μια αναζωογονητική γεύση που κάνει το πιάτο πραγματικά μοναδικό.

Το Carolina BBQ θυμίζει λίγο το δικό μας αρνάκι φούρνου με ξίδι και σκόρδο, αυτή η συνταγή-έκπληξη που πάντα σε ανανεώνει.

Kansas City BBQ: Ό,τι θες έχει
Στο Kansas City, το μπάρμπεκιου είναι μια ολοκληρωμένη γιορτή. Το μενού περιλαμβάνει τα πάντα: χοιρινό, μοσχάρι, λουκάνικα, κοτόπουλο, όλα σιγοκαπνισμένα και σερβιρισμένα με μια παχιά, γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Εδώ δεν υπάρχει περιορισμός. Το Kansas BBQ τα θέλει όλα και τα θέλει πλούσια.

Στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν σαν εκείνο το τραπέζι της Κυριακής όπου η μαμά σου έχει ψήσει τα πάντα, από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι σπανακόπιτα και ντολμαδάκια.

Ελληνικό BBQ: "Δε ρήαλ bbq λώβερς"
Και τώρα, ας κάνουμε ένα άλμα στην Ελλάδα. Ναι, έχουμε μάθει πολλά από την αμερικανική σχολή, αλλά εδώ έχουμε τα δικά μας μυστικά. Είτε είμαστε στην αυλή με την παρέα, είτε στην ταράτσα με θέα την πόλη και την Ακρόπολη, το ελληνικό μπάρμπεκιου έχει ένα μοναδικό στοιχείο: την αυτοσχέδια μαεστρία και την αληθινή αγάπη μας για το γλέντι και την συντροφικότητα γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι με "καλούδια" και αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Από τα απλά σουβλάκια και τα μπιφτέκια, μέχρι τις τεράστιες μπριζόλες και τα λουκάνικα Τρικάλων, το ελληνικό BBQ είναι τόσο παραδοσιακό, όσο και καινοτόμο.

Λοιπόν, αφού κάναμε την παγκόσμια βόλτα μας, τι κρατάμε για το δικό μας μπάρμπεκιου;

Απλότητα από το Texas: Χρησιμοποίησε απλά καρυκεύματα και δώσε στο κρέας το χώρο του. Άσε τη γεύση του να λάμψει.
Σάλτσα από το Memphis: Παίξε με μια γλυκόξινη σάλτσα για τα χοιρινά σου. Δώσε τους μια μικρή έκρηξη γεύσης.
"Ξίδι" από τις Καρολίνες: Για το pulled pork ή το κοτόπουλο, μια σάλτσα με ξίδι μπορεί να κάνει θαύματα.
Ποικιλία από την Kansas City: Μην περιορίζεσαι. Βάλε λουκάνικα, κοτόπουλο, μπριζόλες. Όσο πιο πολλά, τόσο το καλύτερο!
Υπομονή: Άφησε το κρέας να ψηθεί αργά. Μην βιάζεσαι! Αν ψήνεις γρήγορα, χάνεις όλη τη μαγεία.

Και τέλος, απόλαυσε το ταξίδι. Το μπάρμπεκιου δεν είναι απλά φαγητό, είναι στιγμή. Είτε ψήνεις στο Texas, είτε στη Λάρισα, αυτό που μετράει είναι οι καπνοί που ανεβαίνουν και οι φίλοι που μαζεύονται γύρω από τη φωτιά.

Καλή όρεξη και καλά ψησίματα!