Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να οδεύουν προς το τέλος τους, η διάθεση μας και η αγάπη μας για ένα απολαυστικό μπάρμπεκιου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να πάρουν "φωτιά" οι λαβίδες. Ακολουθήστε όσα περισσότερα από τα προτεινόμενα βήματα μπορείτε και ανακηρυχθείτε ο απόλυτος βασιλιάς του bbq!
1. Ξεκινήστε την προετοιμασία
Για να έχετε ένα τέλειο μπάρμπεκιου συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία, τα κρέατα και τις μαρινάδες σε ένα σημείο. Τακτοποιήστε τον χώρο σας.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφοδιαστεί με καύσιμα όπως κάρβουνα, πέλετ ή φιάλη υγραερίου και έχετε αφήσει αρκετό χρόνο για να προθερμάνετε το μπάρμπεκιου πριν φτάσουν οι πεινασμένοι επισκέπτες.
2. Τακτοποιήστε τα εργαλεία σας
Αφού έχετε αποφασίσει το μενού, τακτοποιήστε τα απαραίτητα εργαλεία ψησίματος που θα χρησιμοποιήσετε.
Λαβίδες: Για ανύψωση, περιστροφή και μεταφορά τροφίμων με ασφάλεια πάνω και έξω από τη σχάρα.
Χαρτί Περιτυλίγματος Butcher Paper: Για να διατηρείτε το φαγητό ζεστό μετά το μαγείρεμα ή για να τυλίξετε τα κρέατα κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Σουβλάκια: Τα μεταλλικά σουβλάκια σάς επιτρέπουν να μαγειρεύετε εύκολα μικρότερα αντικείμενα, όπως γαρίδες και λαχανικά, χωρίς να πέφτουν στη σχάρα.
Πιάτα, πλάκες κοπής και πιατέλες: Φροντίστε να έχετε κοντά σας τα πιάτα σερβιρίσματος και τις πλάκες κοπής, ώστε να είναι έτοιμα μόλις ψηθεί το φαγητό.
Ένα κοφτερό μαχαίρι: Ελέγξτε ότι τα κρέατα έχουν ψηθεί στον βαθμό ψησίματος που επιθυμείτε. (Διαβάστε εδώ έναν χρήσιμο οδηγό για το σωστό ψήσιμων κρεάτων/πουλερικών και ψαριών.)
3. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στο μαρινάρισμα
Μαρινάρετε το φαγητό σας με έτοιμες σάλτσες και καρυκεύματα ή χειροποίητες σάλτσες που ταιριάζουν στο φαγητό σας.
4. Χρησιμοποιήστε τις ζώνες της ψησταριάς σας
Ορισμένα τρόφιμα μαγειρεύονται καλύτερα με άμεση ή έμμεση θερμότητα.
Ακριβώς πάνω από την κύρια ζώνη θερμότητας: Εδώ πρέπει να μαγειρέψετε μπριζόλα και κεμπάπ ή να ψήσετε τα πουλερικά.
Στην κύρια ζώνη θερμότητας: Δοκιμάστε να μαγειρέψετε μύδια σε ένα ανοιχτό μπολ με αλουμινόχαρτο τοποθετημένο απευθείας στα κάρβουνα.
Στο πλάι της κύριας ζώνης θερμότητας: Τυλίξτε πατάτες ή ψωμιά σε χαρτί περιτυλίγματος και βάλτε το στο χώρο δίπλα από το σημείο όπου τα κάρβουνα έχουν συσσωρευτεί.
Ζώνη έμμεσης θερμότητας: Μαγειρέψτε αργά τα μεγάλα κομμάτια κρέατος και τελειώστε τα ψάρια και τα πουλερικά μετά το ψήσιμο στη σχάρα, μακριά από την κύρια φωτιά.
5. Σταματήστε το άσκοπο αναποδογύρισμα
Το κρέας θα πρέπει ιδανικά να αναποδογυρίζεται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Μαγειρέψτε καλά από τη μία πλευρά πριν αναποδογυρίσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα. Μην πιέζετε τα κομμάτια με σπάτουλα ενώ ψήνετε στη σχάρα! Αυτό διώχνει τους χυμούς τους τελείως και τα κάνει λιγότερα νόστιμα.
6. Αφήστε να ξεκουραστεί
Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ρίξετε το μπιφτέκι σε ένα ψωμάκι κατευθείαν από το μπάρμπεκιου, είναι καλύτερη πρακτική να αφήσετε οποιοδήποτε κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Το τύλιγμα με butcher paper (χαρτί περιτυλίγματος) θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θερμότητα, αλλά αφήνοντας το κρέας να ξεκουραστεί σημαίνει ότι ο χυμός δεν θα πάει παντού όταν τον κόβετε.