Share the story

Το να μαγειρεύεις νόστιμο φαγητό είναι τέχνη που χρειάζεται αγάπη και φροντίδα. Στην ψησταριά το φαγητό μπορεί να είναι ένα από τα πιο νόστιμα γεύματα που έχετε ποτέ γευτεί! Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις βέλτιστες πρακτικές πριν ξεκινήσετε να ψήνετε, γι' αυτό δημιουργήσαμε έναν εύκολο και γρήγορο οδηγό, για να σας βοηθήσουμε να γίνεται ο αγαπημένος μάγειρας της παρέας αποφεύγοντας λάθη και ακολουθώντας τα σωστά βήματα για το τέλειο αποτέλεσμα!!!

Το ΣΩΣΤΟ

ΣΩΣΤΟ. Χρησιμοποιήστε κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.

Το μαγείρεμα του κρέατος που έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου επιτρέπει ομοιόμορφο μαγείρεμα παντού. Κατά την προετοιμασία, βγάζετε το κρέας σας από το ψυγείο περίπου 20 λεπτά πριν το ψήσετε. Αυτό επιτρέπει στο κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν φτάσει στη σχάρα.

ΣΩΣΤΟ. Απλώστε λάδι στη σχάρα.

Το να λαδώσετε τη σχάρα σας εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να κολλήσει το κρέας στη σχάρα. Το λάδι λύνει όλα τα προβλήματα με το κόλλημα του κρέατος πάνω στη σχάρα, εκτός αν η σχάρα της ψησταριάς σας είναι επισμαλτωμένη και δεν χρειάζεται λάδωμα.

ΣΩΣΤΟ. Μπορείτε να εφαρμόσετε μαρινάδα όταν το κρέας ψήνεται αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Η εφαρμογή μαρινάδας κατά το ψήσιμο επιτρέπει στη μαρινάδα να ψηθεί πάνω στο κρέας και έτσι να προσθέσει άπειρη γεύση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην προσθέσετε τη μαρινάδα όταν το κρέας έχει μόλις τοποθετηθεί πάνω στη σχάρα, λόγω της πιθανότητας να αρπάξει φωτιά. Είναι καλύτερο να εφαρμόσετε επιπλέον μαρινάδα όταν το κρέας σας είναι στο τελικό στάδιο του ψησίματος.

Το ΛΑΘΟΣ.

ΛΑΘΟΣ. Μαγειρέψτε γρήγορα.

Αποφύγετε να ψήσετε γρήγορα στην ψησταριά. Δώστε χρόνο στο φαγητό σας να ψηθεί και κερδίστε ομοιόμορφο αποτέλεσμα, υπέροχη γεύση αλλά και ένα πλούσιο άρωμα καπνίσματος.

ΛΑΘΟΣ. Βάλτε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα μαζί.

Προσοχή! Το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει βακτήρια και επιβλαβείς τοξίνες. Μην τοποθετήτε ΠΟΤΕ το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας μαζί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ψημένο κρέας να "κολλήσει" τα βακτήρια και τις τοξίνες του ωμού.

ΛΑΘΟΣ. Κόψτε το κρέας κατά το ψήσιμο για να δείτε αν είναι ψημένο.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να κόψετε το κρέας για να δείτε "πώς πάει" το ψήσιμο κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, αλλά αυτό αφήνει τον αέρα να μπει και τους χυμούς της πρώτης ύλης να βγουν, κάτι που κάνει το αποτέλεσμα λιγότερο γευστικό και ζουμερό έως τελείως ξερό. Για να ελέγξετε την πρόοδο του ψησίματος απλά χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο θερμόμετρο.

ΛΑΘΟΣ. Τρυπήστε το κρέας με πιρούνι.

Ένα επιτυχημένο ψήσιμο περιέχει ένα μαγειρικό αποτέλεσμα με γεύση, τρυφεράδα, τέλεια υφή αλλά και άρωμα. Τρυπώντας το κρέας με πιρούνι όταν ψήνεται θα το κάνει να χάσει και τα τέσσερα αυτά ζητούμενα. Είναι σημαντικό να αφήνετε το κρέας "ήσυχο" χωρίς να το τρυπάτε για να διατηρούνται οι χυμοί και οι γεύσεις στο εσωτερικό της πρώτης ύλης όπως πρέπει. Γυρίστε το κρέας με τα κατάλληλα εργαλεία ψησίματος.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και δε θα κάνετε ποτέ λάθος στην απόδοση της τέλειας γεύσης που τόσο επιθυμείτε να γευστείτε τόσο εσείς οι ίδιοι, όσο και εκείνοι που αγαπάτε!

Καλά μαγειρέματα!!!